Tant Grön - filosoferingar över ditt å datt!

Senaste inläggen

Av Tant Grön - 3 december 2011 09:04

Läser i senaste Sundsvalls Nyheter att Hermelinen ska öppna ny vårdcentral i Helexhuset i Sundsvall. Hermelinen ägs av riskkapitalbolaget Capman och deras fond Capman Life Science i skatteparadiset Guernsey. "Capman är en fondförvaltare som verkar i Norden och Ryssland. Bolaget bildades 1989, har 150 anställda i Helsingfors, Stockholm, Köpenhamn, Oslo och Moskva. Aktien är noterad på Helsingforsbörsen. Det är Life science IV, en av de fonder som Capman förvaltar, som gör investeringen i Hermelinen. Capman förvaltar totalt fonder till ett värde av ca 3,5 miljader euro." Detta enligt Sundsvalls Nyheter.


Hermelinen är ett Norrbottenbaserat företag som växt kraftigt de senaste åren, företaget startade 1990 i en trea i Luleå av två läkare. De hade länge sin verksamhet enbart i Norrbotten, men i februari 2010 gick riskkapitalbolaget Capman in som ny majoritetsägare i Hermelinen och sen dess har verksamheten expanderat kraftigt. Fonden Capman Life Science affärsidé är att ägna sig åt hälso- och sjukvård i framför allt Norden, där man nu bygger upp en vårdkoncern som man räknar med att vara ägare i max tio år. Hermelin betalar bolagsskatt i Sverige, Capman betalar aktieskatt på Guernsey eftersom ägarna kräver det för att överhuvudtaget gå in i det här.


Förutom Capman finns tre andra ägare till Hermelinen Hälsovård: det är Maneq 2009, en personalinvesteringspool för anställda i Capman, Anders Henriksson Invest samt OSA Danderyd. OSA Danderyd ägs av Cecilia Sjögren och maken Lars-Erik Sjögren som också är vd i Hermelinen.


Vårdförbundet är tveksamma till att skatter lämnar landet, men är postitivt inställda till Hermelinen. "Det de gör, gör de med skattepengar, det drivs ju med statliga medel. Om du sen tjänar en massa pengar som inte går tillbaka känns det inte riktigt okej," säjer Åsa Holgersson på Vårdförbundet i Sundsvall. Riktigt okej???


Personligen anser jag att det är åt h-e alltihop! Privata aktörer inom vård, skola och omsorg ska inte få en enda skattekrona så länge dessa pengar strömmar ut ur landet. Det klagas på att sjuka och arbetslösa osv lever på skattebetalarnas bekostnad (fast sjuka och arbetslösa är ju också skattebetalare), men sånt här vansinne som riskkapitalbolag som dränerar oss på skattepengar verkar vara nåt som folk överlag inte bryr sig i. Snacka om att sila mygg och svälja kameler!


Carema är ju ett annat bolag som varit i blåsväder på senare tid.

Läkaren som avslöjade vanvården vid Koppargården blir av med sitt jobb!

Våra Moderata politiker har dessutom en hel del kopplingar till privata vårdbolag, vilket naturligtvis känns väldigt... illa!

Tre privata vårdcentraler stängs pga omfattande fusk!


Det finns mer om man vill gräva. Värst av allt är ändå att det rullar ut massor av skattepengar via investerare till skatteparadis, anser jag. Skattepengar som borde användas INOM landet till just vård, omsorg och skola. Privata aktörer är helt okej anser jag, men dom ska inte ägas av riskkapitalbolag vars enda uppgift är att tjäna pengar till sina ägare. Nog är det väl dags att sätta ner foten nu? Våga säja NEJ!

ANNONS
Av Tant Grön - 27 november 2011 14:24

Det var härligt att få sjunga in första Advent! Tror att kören och musikerna gjorde ett bra jobb, det kändes som så... alltid svårt att exakt veta när man inte är den som lyssnar, men alla verkade nöjda! Nu siktar kören på Midnattsmässan som framföres julafton, vid midnatt, i Alnö kyrka. Jag har upplevt midnattsmässor tidigare, men det har varit i jobbet och det är alltid mycket stämningsfull och alltid mycket folk. Skulle tro att det blir detsamma i Alnö kyrka... För mig var det första Adventsframträdandet i denna kyrka och det kändes väldigt bra. Det är en väldigt trevlig kör, jag trivs jättebra... körledaren är rolig och dynamisk, duktig, lagom ambitiös (varken för lite eller för mycket, om du frågar mig)... Jag har sjungit för... låt se... 8 olika körledare genom åren, i lika många körer och det har varit väldigt lärorikt.


I 20-års åldern började jag i Svanökören i Kramfors. Ralph Nordlander var körledare - mycket dynamisk, ambitiös och mycket hård. Där lärde jag mig mycket, vi hade några större och mer krävande framträdanden under tiden jag var med. Jag kan nog säja att grunden för köreriet lades där för min del...


Sen var jag med i Ytterlännäs kyrkokör, Kramfors ett tag. Ulla-Marie Nilsson var körledare och är det nog än. Hon är jätteduktig, trevlig, rolig, bestämd och krävande.


Har också sjungit med Kramfors kyrkokör med Tomas Vahlbom som ledare. Han är otroligt duktig, mycket trevlig och vänlig, pedagogisk. Idag är han rektor vid Mellansels Folkhögskola. Har även jobbat med honom som kyrkvaktmästare och han var lika bra som kantor och mycket bra att jobba med.


En kort tid sjöng jag med Nordingrå Kyrkokör... kommer inte ihåg vem körledaren var tyvärr, men det var en trevlig kör.


Kramfors Körsällskap har jag också sjungit med en kort tid, mest som prov, men den passade inte mig just då. Körledare var då Eva Öhman.


När jag jobbade i Jämtland sjöng jag under några månader med kyrkokören i Ede och det var fantastiskt skoj. Jag var även med på första advent där för tre år sen, eftersom jag råkade befinna mig i Ede, Offerdal just den helgen. Jätteskoj!


Sen jag hade flyttat hit till Alnö sjöng jag några gånger med Torshammars kören, men deras övningsdag passade inte mig då. Kören är fantastisk annars, så jag kanske provar igen eftersom jag känner mer och mer att jag skulle vilja vara med i två körer.


Alnö kyrkokör har jag sjungit med i snart ett år nu och där blir jag kvar, det är helt säkert! Man blir ju som ett team när man sjunger i kör och det tar ett tag att komma in i kören, när man är ny. Men det har varit väldigt lärorikt att vara med i flera olika körer, med olika ledare, det är helt klart. Jag har lätt för att komma in i en ny kör, jag har lätt för att lära mig nya stycken, jag har lätt för att anpassa mig till nya körledare... För mig är det viktigt med trivsel rent allmänt, att kören passar mig tidsmässigt och amtitiösmässigt om man säjer så: det får inte krävas allt för mycket tid och engagemang, men inte heller för lite - svårt att sätta fingret på, men jag känner när det stämmer!


Och i denna dag, första Advent, förärades vi också med första snön! Det är blöt, tung snö som lagt sig fulla träden här ute - så vackert! Och inomhus är det pyntat med juleby, adventsstakar, adventsstjärna, min lilla samling av porslinstomtar med ett luciatåg och självklart levande ljus!


       


Det är mysigt med Advent, säja vad man vill!!

ANNONS
Av Tant Grön - 25 november 2011 18:09

Vi i Alnö kyrkokör tillsammans med musiker, under ledning av Lars Lind kommer att framföra dessa stycken:


Advent av O Olsson - här sjungen av Alnö kyrkokör 2010


Exultade Deo av A Scarlatti - här sjungen av University of Nebraska—Lincoln's UNIVERSITY SINGERS


Bereden väg för herranhär sjungen av Gardeskapellet from The Swedish Army Band


Dotter Sion - här sjungen av Alnö kyrkokör 2010


Hallelujakören av Händel - här sjungen av Choir of Westminster Abbey


Kom och lyssna!              

Av Tant Grön - 25 november 2011 13:02

Ja, precis... jag känner att det är dags att kicka igång min blogg igen - den har ju legat i träda ett tag. Min flytt till Sundsvalls Tidning blev inte så bra, tycker jag... jag tröttnade rätt fort, vet inte varför: det kändes inte bra, helt enkelt. Kan inte peka på nån speciell anledning...


Jag har även lagt ner en del tid på Facebook och fått utlopp för mitt diskussionsbehov där, på sitt vis, men nu känner jag att det är dags att väcka Tant Grön igen... för att gå mer på djupet av olika ämnen som intresserar mig, som förut. Det är mycket som händer i samhället nu och det är mycket som engagerar. Occupy-rörelsen runt om i världen är ytterst intressant tycker jag. Det är nåt som engagerar människor över hela Jorden, det är unikt.


Drömmen om en resursbaserad ekonomi i världen har också eskalerat på senare tid - fler och fler över hela Jorden engagerar sig i Zeitgeist-rörelsen och det är många UNGA människor som vill ha ett förändrat samhällssystem (RBE). Man vill ha bort vårt nuvarande valutasystem och istället ge alla världens människor tillgång till alla Jordens resurser. Tanken kan kännas svindlande och helt omöjlig att genomföra, men som jag brukar säja: om det system vi har idag är möjligt, är även ett annat system möjligt. Det som krävs är att vi tänker i andra banor, men inget är omöjligt.


Här hemma i Sverige finns diskussioner kring Medborgarlön/Basinkomst, för att komma ifrån det system vi har idag med A-kassa, F-kassa osv... Många männsikor hamnar utanför vårt ekonomiska säkerhetssystem pga regeringens politik, medan andra har mer än vad dom behöver. Medborgarlön/basinkomst skulle garantera ALLA en viss inkomst per automatik, utan motkrav. Kritiker menar t ex att folk inte skulle jobba då, men den risken är minimal eftersom basinkomsten skulle ligga rätt lågt och dessutom vill faktiskt dom flesta människor ARBETA på nåt sätt.


Oavsett vilket system vi vill ha, vilken värld vi vill ha, kommer vi enligt expertisen att bli tvingade till förändring. Världens ekonomi är på väg mot kollaps, miljön och Jordens naturtillgångar är på väg mot kollaps... vi är oundvikligen på väg mot ruinens brant, kan man säja. Frågan är om vi kan hindra det och hur lång tid vi har på oss...


Enough for today!


 

Av Tant Grön - 17 april 2011 20:50

Mitt inlägg om kokosfett är uppdaterat HÄR

Av Tant Grön - 19 februari 2011 08:44

Denna film borde alla se!

Av Tant Grön - 23 januari 2011 14:09

Namninsamling HÄR


Facebookgrupper HÄR och HÄR

Av Tant Grön - 4 december 2010 09:13

Så är det då dags att presentera resultatet i min senaste omröstning - jag har väntat tills 500 personer svarat, för att ha lite substans i det hela.
Vilken kostvariant väljer du för att gå ner i vikt?
Konventionell (tallriksmetoden)  
  3 %
Vegetariskt  
  3.2 %
Vegan  
  1 %
GI  
  5.4 %
Atkins  
  1.6 %
LCHF  
  68.8 %
ViktVäktarna  
  2.6 %
Herbalife  
  1.2 %
Nutrilett  
  1.4 %
Annat  
  3.4 %
Behöver inte gå ner i vikt  
  6.4 %
Ingen alls, men jag borde!  
  2 %

Totalt har 500 personer röstat.
Omröstningen startade 2009-09-04 19:43

Translate

Fråga mig

11 besvarade frågor

Omröstning

Vad är viktigast rent konkret för dig när det gäller att skona miljön?
 Välja ekologiskt/KRAV när jag handlar mat.
 Åka tåg istället för flyg så ofta jag kan.
 Åka så lite bil som möjligt.
 Odla egna grönsaker utan konstgödning.
 Undvika allt som innehåller palmolja.
 Undvika alla sojaprodukter som inte är KRAV-märkta.
 Engagera mig i miljörörelsen.
 Vara medlem i WWF (World Wide Fond).
 Vara medlem i Greenpeace.
 Donera pengar till olika miljöprojekt.
 Välja att äta vegetarisk mat.
 Är det någon mening att göra något??
 Men... vem bryr sig???

Presentation


Tant Grön - filosoferar över ditt å datt!!

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2017
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Tant Grön - filosoferingar över ditt å datt! med Blogkeen
Följ Tant Grön - filosoferingar över ditt å datt! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se