Tant Grön - filosoferingar över ditt å datt!

Senaste inläggen

Av Tant Grön - 14 maj 2015 08:38

För många år sen hade jag en Törnrosas kjortel som krukväxt, men kunde inte övervintra den då utan det blev en ettåring och jag har tänkt många gånger sen dess att jag skulle vilja ha en igen. Om man ska köpa den så kostar dom ofta ganska mycket, men man kan även köpa frön - som också är relativt dyra faktiskt. I fjol skickade jag ändå efter frön från Impecta eftersom jag flyttat in i den lägenhet som jag har nu och som har inglasad balkong (som jag säkert berättat många gånger nu) och tänkte att jag skulle testa om det skulle funka att övervintra eventuella plantor från dessa frön.


Sagt och gjort: fem frön sådde jag i februari - två av dessa frön grodde och växte till sig under sommaren. Hela vintern stod plantorna på balkongen och klarade sig alldeles utmärkt. För ett tag sen planterade jag om dom i en ampel och nu börjar plantorna verkligen bli fina och blomma. Jag har även tagit sticklingar och det funkar hur bra som helst att rota dom - har rotat i vitmossa (OBS! inte renlav) och nu har jag några i vatten för att se om även det funkar bra.


Här några bilder:

   

Lite information:

Rhodochiton atrosanguineum, tillhör familjen grobladsväxter, släktet Lophospermum och kommer från Mexiko.

  • Från juni och fram till frost ger dom tunna stjälkarna massor av små hängande, mörkt purpurröda blommor.
  • Varje blomma omges av rosa kronblad, som påminner om en liten kjol och det är kronbladens form som gjort att växten fått sitt svenska namn. Dessa 'kjolar' sitter kvar längre än själva blomman.
  • Plantan betraktas ofta som en ettårig sommarblomma, men går att övervintra på ett ljust, svalt ställe i 5-10°C.
  • Törnrosas kjortel trivs bäst på en ljus, gärna solig plats. Jorden ska vara mullhaltig och näringsrik, men ge även gödning för blommande växter under sommaren.
  • Vattningen ska göras regelbundet och när plantan växt sig stor behöver den mycket vatten, men det bästa för rötterna är att jorden får torka något mellan vattningarna, särskilt när plantan är ung.
  • Låt den gärna slingra längs horisontella trådar, så att blommans karaktäristiska droppar kan hänga fritt och inte döljs i bladverket eller placera plantan vid en obelisk eller blomsterställning, som stjälkarna snabbt kan börja klänga i och får de hängande blommorna att synas bra.
  • Det går även bra att ta egna frön om man låter 'kjolarna' hänga kvar: i toppen på 'kjolen' sitter frökapseln, låt den mogna och ta sen reda på fröerna. För att säkra grobarheten kan man lägga dom i frysen i tät förpackning.

    Övervintring:
    • Den vissnar ner om den ställs undan kallt, man kan ha den med t ex pelargoner och ge den några droppar vatten ibland. Ta sedan fram den till varmare o ljusare omgivning när våren är antågan, vattna försiktigt så kommer snart nya blad. Det går även bra att övervintra den ljust och svalt och ge den lite vatten då och då så pass att den inte torkar ut helt.

 

Jag hoppas att min Törnrosa ska växa och frodas, ge massor av blommor och frön   

 

En god början på fröproduktionen:

 

 


ANNONS
Av Tant Grön - 13 maj 2015 13:18

Så är då moussetårtan färdig och ja, det är ju svårt att bedöma  nåt man gjort själv men det blev väl helt okej utseendemässigt - hur den smakar vet jag inte än, den ska testas på fredag!


Kan börja med att visa hur jag gjorde själva tårtbottnarna:

Jag klädde en form med löstagbar botten med smörpapper - det går att ta plastfolie, men jag tycker inte att det blir bra. Sen gjorde jag en mousse med mörk choklad 70%, en hallonmousse och en mousse med ljus choklad 45%. I botten la jag den mörka moussen, sen hallonmoussen och så den ljusa moussen - men allt vänds uppochner när tårtan ska garneras, så den ljusa moussen kommer att bli botten på tårtan. Jag lät varje lager stelna till i kylen en stund innan jag la på nästa.


 


Sen stoppade jag allt i frysen för att se om man kan göra det utan att det är till nackdel för moussen.


Rosorna har jag gjort så här:
rullat kulor av marsipan, tryckt ut kulorna till 'kronblad' och sedan monterat ihop dom till en ros.

 


Men det räcker ju inte med EN ros till en tårta och eftersom jag ska göra bröllopstårtor i sommar, med rosor i rött, gult och grönt så ville jag naturligtvis testa hur det skulle se ut. Blad har jag skurit ut på frihand och fixat till dom lite så att dom ser lite mer naturtrogna ut.

 


Nästa steg när det då idag var dags för garnering var att göra vit chokladmousse att täcka tårtan med - varken grädde eller marsipan skulle funka på den här tårtan.

Tips om hur man gör rosor hittade jag HÄR


Tårtan i genomskärning och som färdiggarnerad med marsipanrosor i rött, gult och grönt:

 

 

Tips:

  • Skär bort överflödigt bakplåtspapper både runt botten och kanten.
  • Spackla tårtan med vit chokladmousse medan den ännu är frusen.
  • Ställ inte in tårtan i kylen när den är färdiggarnerad med marsipanrosor - då 'svettas' marsipanen.
  • Om den ska stå ett tag innan servering är det bättre att ställa den i frysen och täcka med t ex en tunn kökshandduk (OBS! Inte plast)
  • Ev överflödig garnering går att frysa i nån lämplig förpackning.

Bara att hoppas på att tårtan är GOD också   


Uppdatering:

Den blev god men ska justeras lite: när jag gör bottnen ska jag först av allt ha vit chokladmousse i ett ca 1½ cm lager för att få ett tjockare ytterlager (och spackla sidorna när det är dags för garneringen) och sen blir det tunnare lager med den övriga chokladmoussen än vad jag hade i provtårtan - ca 1½ cm av varje lager, det blir lagom. Och marsipanrosorna ska läggas på i sista stund - dom 'svettades' även efter att ha varit i frysen, så det gör jag inte om och rekommenderar det inte heller!

Men i övrigt var tårtan till belåtenhet för det kommande brudparet    

ANNONS
Av Tant Grön - 7 maj 2015 12:24

Idag har jag chillat, jajjemän! Jag har omväxlande gjort tårta och planterat om några chiliplantor - tårtan är inte klar än, det är en moussetårta i flera lager så det tar lite tid att få till det.   


Men första omgången chiliplantor ÄR omkrukade i sina slutliga krukor och det känns bra. Det ska på droppbevattning på alla chiliplantor eftersom dom verkligen vill ha jämn bevattning och min balkong blir så varm att uttorkning är det största hotet mot växterna som finns där. Därför har jag köpt ett enkelt droppbevattningssystem som man fyller på manuellt i en liten säck som man hänger upp - inhandlat från Impecta. Får hoppas att det funkar!


Jag har ytterligare sju sorters apa... eh, chili som ska krukas om men dom ska få växa på sig lite till först... Och självklart blev det fler chiliplantor än vad jag själv behöver, därför säljer jag några på Tradera. Jag kan inte förmå mig att kasta plantor och insåg att det faktiskt kan vara idé att sälja. Det kommer även att bli små sticklingar när jag toppar plantorna och ja... får väl se vad jag gör med dom, men själv kan jag inte husera fler än 13 chiliplantor på min balkong eftersom jag även har annat bl a några tomatplantor - tre olika sorter.



Chili från andra omplanteringen av första omgången, till dagens inkrukning av fina plantor med perfekt rotsystem:

   

Så här ska rötterna se ut!


Sedan sätts den bara rotklumpen i lite vatten i botten av krukan så att den blir drypande blöt...

innan plantorna stoppas ner i krukorna med tomatjord och vattnas

Alla chiliplantor ska stå i den här växthyllan, har jag tänkt...


Så här ser det ut nu i mitt gröna hörn på balkongen: det är Japansk lönn längst in i hörnet, på pallen framför är det en frösådd citronplanta och till vänster på golvet en Magnolia - dessa tre plantor är inhyses, kan man säja som den släktforskarnörd man är (ordet inhyses förekommer ofta i husförhörslängderna och betydde att man hyrde), men dom ska få bo på min balkong tills vidare eftersom dom trivs så otroligt bra.
I den vänstra gröna byttan är det blekselleri som jag sådde i fjol och som övervintrat på balkongen, i dom övriga två gröna byttorna är det jordmandel plus att jag stoppat ner en tuss (frösådd) av rucola i den ena. Den bruna stenkrukan hyser en Mårbackapelargon.

I ampeln är det överst min vackra lilla Törnrosas kjortel som jag sådde frön av i fjol och som övervintrat på balkongen - jag är helt överlycklig över det   och i den undre ampeln har jag ställt två smultronplantor som jag köpte på macken här i byn för nån vecka sen, tänkte att jag ska plantera dom i den ampeln kanske men har inte riktigt bestämt mig än...

     

Det finns även en kruka med lager på golvet och en låda med pelargonsticklingar samt några byttor med pelargoner som jag håller på att stamma upp: Attar of Roses, Radula, Grekisk jätte och en liten Norrlandspelargon som jag får se vad jag gör med - det är ju bra med kraftigväxande sorter om man vill stamma upp dom. Har även en Kiwi som inhyses, den växer så det knakar och den ska nog få slingra sig på växthyllan. I den gröna ampelkrukan är det Scharlakanspelargon, P tongaense, som jag sådde frön av i januari - fem plantor blev det, så himla kul! I byttorna är det tomatplantor, persilja, koriander och purpurvinda samt i den bruna avlånga lådan är det fler chiliplantor som ska krukas om snart:

     


Till detta kommer tre tomatplantor som ännu står i små krukor, men sen ska dom stå vid fönstret, efter väggen, en planta kapkrusbär och längst bort i hörnet tänkte jag sätta mina purpurvindor i år så får dom växa på 'gallret' som hänger på väggen (hyllor från växthuset)... samt att det finns en del växter i andra änden av balkongen... fikon, pelargoner och lite annat smått å gott... Min lilla trädgård!


Det kommer att bli en frodig grönska på min balkong i sommar och även förhoppningsvis några tomater och chilifrukter   

Av Tant Grön - 26 april 2015 19:26

Den norska serien om folk som bor där ingen skulle tro att någon kunde bo är bland det bästa jag tittar på och nu har jag hittat NRK's sändingar - alla avsnitt har inte gått i Sverige. Ibland är det svårt att förstå dialekten, men jag tycker ändå att man får ett hum om vad dom pratar om och vissa dialekter har jag inga som helst problem att förstå eftersom dom påminner mycket om det mål som jag är uppvuxen med i Skorped, Ångermanland.


Alla program är inte intressanta tycker jag, men här är länken till ett av dom bästa - titta HÄR


Jag blir sällan avundsjuk men i det här fallet blir jag det... inte så att jag missunnar folk att bo så där utan för att själv skulle vilja det... bo så där, alltså. Och som kvinnan säjer på slutet: det finns bättre möjligheter att bo så idag än vad det gjorde när dom flyttade dit, tack vare teknik och andra förbättringar. Internet är ju ett exempel på nåt som gör att man kan jobba varifrån som helst nästan, som hon gör.

Av Tant Grön - 26 april 2015 10:11

Ja, det är ju allergitider nu - här i Skåne har det varit igång ett bra tag med hassel, al och sälg och jag reagerar starkt på det (speciellt sälg). Björk är inget större problem för mig, vet inte varför... I vilket fall som helst så undviker jag tabletter eftersom jag mår dåligt av dom: det är som att välja på pest eller kolera! Av allergin blir jag täppt i näsan, sover dåligt, kroppen känns speedad och skallen trög - av tabletterna känner jag mig lobotomerad, har provat flera sorter men det blir likadant av alla. Vet inte vad som är värst.


För ett tag sen fick jag tips av min son:
lägg tallbarr i vatten i ett dygn, ta bort barren och drick vattnet!

Så för några veckor sen gick jag ut och hämtade några små kvistar tall och har sen dess lagt 8-10 barr i vatten varje dag, låtit det dra ett dygn, tagit bort barren och druckit vattnet. Och yes, det funkar!

  


Därför vill jag ge detta tips till alla med pollenallergi: drick tallbarrsvatten! Det skadar inte och kan vara värt ett försök - det kanske hjälper.


Tall är över huvud taget bra, jag brukar dricka tallbarksextrakt som jag köper från Bodystore och som hjälper till att stärka kärlväggarna. Det funkar också: har använt det till och från i 1½ år och det jag märker det på är att jag inte så lätt får blåmärken längre (förut fick jag blåmärken av ingenting, kan man säja), att jag inte blöder så mycket om jag sticker eller skär mig (förut blödde jag för ingenting, kan man säja och det hade svårt att sluta blöda) och jag hoppas även att alla mina kärlbristningar ska försvinna med tiden. Tallbarksextrakt är även full av antioxidanter och hälsosam i största allmänhet - jag dricker det istället för vin, skulle man kunna säja!


Vad jag menar är att många lägger massor av pengar på vin - jag lägger pengar på tallbarksextrakt, det är mycket billigare eftersom man dricker en bestämd mängd varje dag och får heller inget sug efter mer... och inte förstör man levern heller och inte blir man berusad och inte får man i sig bekämpningsmedelsrester (druvor är hårt besprutade, om det inte handlar om Ekologiskt vin)!


För den som är intresserad finns mer att läsa:


  • Tallbarkextrakt kan du hitta HÄR och du kan läsa mer HÄR

  • Rent allmänt om tall kan du läsa HÄR

  • Därutöver brukar jag ta MSM som också är tillverkat av tall. Läs mer HÄR och köp HÄR

Tallbarren är gratis och hämtas från närmaste tall!    


Lycka till!

Av Tant Grön - 24 april 2015 15:47

Såg idag att sommaren har kommit till Skåne och ja, det låter faktiskt inte så konstigt med värmen och allt som växer just nu. Var ute på en fotorunda i söndags, innan jag åkte iväg till dom glada kossorna och då såg det ut så här alldeles i grannskapet:


Jag är vansinnigt förtjust i grönt - det kanske har märkts? Grönskande buskar och träd är bland det vackraste jag vet, därför är våren här i Skåne en sån underbar tid med utdragen blomning och grönska... Se och njut:

         

Här en vacker kanstanjeknopp och en slänt med påskliljor alldeles nedanför där jag bor - man ser min balkong där i bakgrunden:

   

Jag njuter varenda dag av detta...


Var ute på en kort fotorunda även härom dan, bara knappt runt ett kvarter där sonen bor... Det är full fart på växtligheten, kan man säja, bara på kort tid har det hänt massor.



Plommonblom på gång

Tror att det här är häggmispel 

Rosenrips - vips hade dom börjat blomma!

Magnolia och Forsytia mot blå sky

Syrénknopp vak opp!

 
Fläderknopp vak opp!


Fast riktig sommar är det nog inte än, tror jag... men våren är minsann inget att rynka på näsan åt heller     


Men en del går det ju skogen för... kanske hon blev distraherad av all grönska och alla blommor


Av Tant Grön - 20 april 2015 18:24

Igår såg jag ett gäng glada kossor som släpptes ut på grönbete i det otroligt vackra vädret... Det är första gången jag bevistar ett kosläpp, men kossor har jag träffat många gånger förut. Mina barnbarn och deras pappa var också med, barnen tycker om djur och grabben som är äldst har alltid gillat sånt som har med bondgårdar att göra: traktorer, höbalar, ensilagebollar och kossor   så självklart att vi skulle åka på kosläpp! Lillasyster var trött så hon brydde sig inte så mycket, men hon tyckte nog det var roligt ändå tror jag. Det var trevligt att komma ut en sväng också... och vi sa  när vi åkte hem att det får nog bli en tradition detta med kosläpp!


Kosläppet var i Nöbbelöv där dom numera har ett gårdsmejeri och säljer sin mjölk till butiker runt om i Skåne, fast jag tror främst inom Kristianstadsområdet. Vi brukar köpa deras mjölk, den är ohomogeniserad och väldigt god - jag ser fram emot att dom även kan börja producera grädde! Jag försöker ju handla från producernter som finns i närheten oavsett om det är mjölk eller nåt annat, man må ju vara rädd om såna här företagsamma människor!


Barnen väntar på kossorna


Nu kommer dom!!
       

Som jag förstått det var det första året som dom hade officiellt kosläpp. Det fanns även fika och sånt och lite aktivieteter, men vi hade lite brådis så vi åkte sen vi sett släppet. Barnen var nöjda och jag tror det blir roligare med aktiviteter och sånt när dom blivit lite äldre...


Nöbbelövs Gårdsmejeri finns på Facebook

Translate

Fråga mig

11 besvarade frågor

Omröstning

Vad är viktigast rent konkret för dig när det gäller att skona miljön?
 Välja ekologiskt/KRAV när jag handlar mat.
 Åka tåg istället för flyg så ofta jag kan.
 Åka så lite bil som möjligt.
 Odla egna grönsaker utan konstgödning.
 Undvika allt som innehåller palmolja.
 Undvika alla sojaprodukter som inte är KRAV-märkta.
 Engagera mig i miljörörelsen.
 Vara medlem i WWF (World Wide Fond).
 Vara medlem i Greenpeace.
 Donera pengar till olika miljöprojekt.
 Välja att äta vegetarisk mat.
 Är det någon mening att göra något??
 Men... vem bryr sig???

Presentation


Tant Grön - filosoferar över ditt å datt!!

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2017
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Tant Grön - filosoferingar över ditt å datt! med Blogkeen
Följ Tant Grön - filosoferingar över ditt å datt! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se