Tant Grön filosoferar över ditt å datt!

Direktlänk till inlägg 9 april 2017

Täckodling på villatomt i Skåne!

Av Tant Grön - 9 april 2017 09:34

 

Täckodling!

Ja, det är ju som så, att under fjolårets odlingssäsong har jag tillsammans med min ene son på hans villatomt, idkat täckodling - ett mycket intressant projekt som är sonens idé. Han och hans familj vill bli självförsörjande till viss del och de har en väldigt stor villatomt med mycket gräsyta och istället för att tillbringa många timmar med att klippa gräs ville han testa att odla i halm.


Halmbalar!

Sagt och gjort, det blev ett tillfälle att hämta en massa halmbalar och hösten 2015 la vi ut en del av den halmen så att den skulle få gona till sig inför våren/sommaren i fjol. Jag bor som sagt i lägenhet med en jättebra balkong och den fick bli drivhus för diverse plantor: kål, purjo, squash, gurka mm... När det var dags att plantera ut så gjorde vi som så, att sonen gjorde hål med ett spett genom halmen och en bit ner i jorden under och jag placerade plantorna i dessa hål, vi tillförde lite Algomin för grönsaker och så täckte vi med halm runt plantorna.


Sniglar!

Tyvärr blev det invasion av sniglar! Vi gick till hård attack med allt möjligt och det som funkade bäst var pellets som sniglarna äter och sen kryper de iväg och dör: Snigel Effekt, heter preparatet. Tyvärr gillar även kråkor och råkor dessa pellets så man måste ha nån slags burk att lägga dem i och där sniglarna kan krypa in och äta av dem. Det finns bra varianter att köpa: MatHilda som funkar utmärkt, annars kan man göra egna av plastlådor med lock. Denna säsong ska vi vara ute i god tid med att möta sniglarna, så när det är dags att plantera ut diverse plantor har vi förhoppningsvis fått bukt med det värsta.


Pga denna snigelattack blev det hela lite försenat innan vi kunde sätta ut nya plantor (som tur är får man ju alltid för många - bra som reserv!). Med tiden blev det rätt bra ändå, Skåne är ju en tacksam plats att bo på när man vill odla!


Fjärilslarver!

Efter ett tag blev det självklart en attack av fjärilslarver: kålmal och kålfjäril. Mot kålmalen sprutade vi bakterier, men när det senare blev kålfjärilslarver plockade vi dem: kålen hade kommit så långt att det inte spelade så stor roll att det blev angrepp. Denna säsong kommer vi dock att spruta med bakterier i god tid plus att sonen ska göra kompostté, som tydligen ska fungera bra som avskräckande medel både mot sniglar och larver - förutom att det är jättebra för plantorna naturligtvis!


Detta med att täcka med fiberväv o dyl tycker vi inte är så bra - det krävs för mycket jobb med det för att det ska fungera. Vi vill att detta med täckodling ska kräva så lite jobb som möjligt, det är liksom själva vitsen!


Potatis!

Vi satt även potatis, inte så mycket eftersom vi mest ville testa om det verkligen fungerar. Det vi gjorde var att lätta potatisarna (ej grodda) direkt på gräsmattan och så täckte vi med halm. Med tiden fick vi fylla på med halm för att potatisarna inte skulle bli gröna.

Detta fungerade utmärkt! Av 24 st potatisar blev det ganska många kilon och ändå fanns det en del pyttisar kvar när allt var slutskördat. En sak som är jättebra med det här sättet att odla potatis är att man kan börja skörda enstaka potatisar innan allt är klart: man puttar undan halmen och tar de potatisar som är lagom stora och sen lägger man tillbaka halmen över de som är kvar (och ser till att den täcker ordentligt).

I år ska vi sätta flera olika sorters potatis, både tidiga och sena och några mer ovanliga sorter som är röda och blå. Tanken är att vi sen ska spara en del av de sorter vi gillar, för att ha som sättpotatis nästa år.


Personligen är jag mest imponerad av potatisodlingen!


Men nu är det dags för foton - klicka på bilderna så får du upp stora bilder med beskrivning:


Så började det:

 


Potatislandet:

    


Övrigt:

kål och fänkål

 


Squash, gurka och spaghettipumpa:



        

   


Spetspaprika och tomat:

  


Inför årets säsong:

Första sådderna:


   


Jag kommer att lägga upp recept på syrning och inläggningar också... men inte idag!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tant Grön - Fredag 9 feb 12:08

En intressant intervju för den som har tid och lust. Det kan vara vettigt att höra vad Putin har att säja och läs gärna även kommentarerna till videon. Får hoppas att den får ligga kvar annars finns den även på Rumble.   Tucker Carlson Interviews...

Av Tant Grön - Tisdag 6 feb 08:47

Vi har ju överlag blivit itutade att grönsaker, frukt och bär, rotsaker osv är bra för oss människor för att vi ska få i oss tillräckligt med näring, fibrer osv. Faktum är att väldigt många växter av allehanda slag är giftiga. Alla Solanumväxter är e...

Av Tant Grön - Tisdag 6 feb 06:11


Belgiens bönder trappar upp protesterna!      Dramatic Scenes At EU Parliament      ...

Av Tant Grön - Måndag 5 feb 20:04


Izabela om bondeprotesterna runt om i Europa (utom i Sverige!): No Farmers - No Food - No Future     Farmer's protest in Europe - CNN     ...

Av Tant Grön - Lördag 3 feb 05:50


I denna video pratar Izabela om krigen under jorden, i tunnlar som finns överallt på vår Jord och som många har pratat om under flera år nu. När det gäller tunnlar under haven som kanske känns helt omöjligt att tro på, får man tänka att för många tus...

Translate

Fråga mig

13 besvarade frågor

Omröstning

Vad är viktigast rent konkret för dig när det gäller att skona miljön?
 Välja ekologiskt/KRAV när jag handlar mat.
 Åka tåg istället för flyg så ofta jag kan.
 Åka så lite bil som möjligt.
 Odla egna grönsaker utan konstgödning.
 Undvika allt som innehåller palmolja.
 Undvika alla sojaprodukter som inte är KRAV-märkta.
 Engagera mig i miljörörelsen.
 Vara medlem i WWF (World Wide Fond).
 Vara medlem i Greenpeace.
 Donera pengar till olika miljöprojekt.
 Välja att äta vegetarisk mat.
 Är det någon mening att göra något??
 Men... vem bryr sig???

Presentation


Tant Grön filosoferar över ditt å datt!!

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards