Tant Grön - filosoferingar över ditt å datt!

Direktlänk till inlägg 24 juli 2015

Chilisarna växer och blommar och ger frukter

Av Tant Grön - 24 juli 2015 13:16

Ja, det gör dom men det går lite trögt. Det har nog varit lite väl svalt i sommar plus att det stått en byggställning runt huset i flera månader, med landgångar högst upp som skuggat solen väldigt mycket... men ja, dom lever och växer så sakteliga och har börjat blomma och ge frukter - och än är säsongen verkligen inte slut! Dessutom tänker jag se om dom överlever vintern på balkongen och i så fall att dom gör det har dom en bra start till våren.


Tio av 13 plantor:

 

 • Den starkaste varianten av Thailändsk Birdseye Chili - "Prik Khee Nu". Denna chili används i thailändska heta och kryddstarka soppor, curry och wookade rätter. Styrkan kan gå mot dryga 100.000 Scoville.

 

 • Hot Portugal är en av de tidigaste att bära frukt av de starka chilisorterna. Chilin blir 10-15 cm lång, är mörkt grön i början och övergår sedan till djupröd när den mognar. Hot Portugal är tämligen kryddstark och går upp mot 30.000 Scoville

   

 • Habanero Red Savina är en kultivar av habaneron, vilken har förädlats för att producera starkare och större frukter. Frank Garcia, GNS Spices, från Walnut, Kalifornien är upphovsmannen bakom Red Savina habaneron. Hur Garcia gick tillväga är oklart.

 

 • Numex Twilight är en fantastiskt vacker pequinvariant från New Mexico som lämpar sig mycket väl som en högavkastande och dekorativ krukväxt. Chilin är relativt stark och kan gå ända upp mot 100.000 Scoville i styrka.

 

 • Golden Cayenne är en gyllengul cayennepeppar som är starkare än vanlig cayenne. De kryddstarka frukterna blir 10-13 cm långa och går från grönt till lysande gult vid mognad.

   

 • Jamaican Red Hot - hittar ingen info

    

 • Korsning Jamaican Red Hot/Bhut Jolokia (vänster) och Bhut Jolokia (höger). Bhut Jolokia är en av världens starkaste chilis, uppmätt till över 1.000.000 på Scovilleskalan och är en variant av Naga Morich som kommer från Indien och Bangladesh. Även känd som Naga Jolokia, Ghost Bite, Ghost Chili, Ghost Pepper och spökbett.
  Bhut Jolokia är så stark att den används i andra sammanhang än som krydda i mat. Till exempel Indien har gjort försök att använda den i granater mot kravaller. Vid kontakt med hud och slemhinnor orsakar den en stark känsla av smärta och neutraliserar offret.

 • Chocolate Dorset Naga - hittar ingen info

 

 • Aji Cristal är en mycket gammal chilisort som härstammar från trakterna kring Chile och Peru i Sydamerika

  Plantan blir upp mot metern hög och de kraftiga frukterna är är 8-12 cm långa och kan ha en styrka upp mot 70.000 Scoville. Aji Cristal har en kryddig smak med inslag av citron som bäst kommer till sin rätt innan chilin är mogen. Färgen går från ljust grön till gul för att slutligen bli brandgula och röda efterhand som de mognar

 

 • Dorset Naga - detsamma som Naga Morich tydligen, men förädlad i England av Joy and Michael Michaud boendes i Dorset. Upp till närmare 900. 000 Scoville i styrka.

 

Pollinerat har jag gjort med en pensel eftersom det inte finns några insekter på min balkong - jag får vara humla själv!

 
ANNONS
 
Monica

Monica

15 september 2015 19:21

Oj så mycket spännande chilifrukter du har! Jag har verkligen inte lyckats med min skörd i år - så det är ju kul att titta på andras istället :)

/Monica

http://www.ramhultafallet.se/blogg

Tant Grön

28 september 2015 21:34

Jättekul att du tycker det! Tycker själv att det är spännande eftersom det är första gången jag odlar chili och det var lite trögt från början pga det kalkhaltiga vattnet. Nu börjar dom mogna också så det är dags att lägga in fler bilder...

Kul att du kikade in och gav en kommentar!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tant Grön - 17 februari 2018 09:55

Ja, så är det... och redan i höstas började 2018-års odlingssäsong med sådd av morots-, palsternacks- och rotpersiljefrön samt plantering av fyra sorters vitlök.     Nu i februari har sådderna fortsatt: brysselkål, basilika, rotselleri och stj...

Av Tant Grön - 11 juni 2017 07:26

Det är många plantor som ska ner, så det blev en planteringsrunda igår igen. Förra helgens planterade spetskål och grönkål blev attackerade av sniglar, men alla plantor har klarat sig - även de som blev ganska rejält avätna, så alla får stå kvar till...

Av Tant Grön - 4 juni 2017 10:53

Så har jag då planterat första omgången med kål, det är mycket plantor kvar så det gäller att ta det lite pö om pö...   I år valde jag att inte täcka med halm runt plantorna direkt, både för att ha bättre koll på om det blir snigelangrepp och på ...

Av Tant Grön - 20 maj 2017 07:21

Härom dagen fick vi behov av att kunna ställa ut småplantor utan att de skulle bli dränkta vid ev regnande... Vi funderade lite hit och dit och kom fram till en lysande idé: en enkel drivbänk av halmbalar och gamla fönster!   Det blev jättebra oc...

Av Tant Grön - 8 maj 2017 04:40

Härom helgen blev det potatisläggning! Sju olika sorter ā ett kilo plus några potatisar av en åttonde sort - vi är mycket spända på vad som blir av detta... Sorterna är från tidig till vinterpotatis, fasta och mjöliga, röda, lila, blå och 'vanlig' fä...

Translate

Fråga mig

11 besvarade frågor

Omröstning

Vad är viktigast rent konkret för dig när det gäller att skona miljön?
 Välja ekologiskt/KRAV när jag handlar mat.
 Åka tåg istället för flyg så ofta jag kan.
 Åka så lite bil som möjligt.
 Odla egna grönsaker utan konstgödning.
 Undvika allt som innehåller palmolja.
 Undvika alla sojaprodukter som inte är KRAV-märkta.
 Engagera mig i miljörörelsen.
 Vara medlem i WWF (World Wide Fond).
 Vara medlem i Greenpeace.
 Donera pengar till olika miljöprojekt.
 Välja att äta vegetarisk mat.
 Är det någon mening att göra något??
 Men... vem bryr sig???

Presentation


Tant Grön - filosoferar över ditt å datt!!

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Tant Grön - filosoferingar över ditt å datt! med Blogkeen
Följ Tant Grön - filosoferingar över ditt å datt! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se