Tant Grön och Åskar - filosoferingar över ditt å datt!

Direktlänk till inlägg 24 juli 2015

Chilisarna växer och blommar och ger frukter

Av Tant Grön - 24 juli 2015 13:16

Ja, det gör dom men det går lite trögt. Det har nog varit lite väl svalt i sommar plus att det stått en byggställning runt huset i flera månader, med landgångar högst upp som skuggat solen väldigt mycket... men ja, dom lever och växer så sakteliga och har börjat blomma och ge frukter - och än är säsongen verkligen inte slut! Dessutom tänker jag se om dom överlever vintern på balkongen och i så fall att dom gör det har dom en bra start till våren.


Tio av 13 plantor:

 

 • Den starkaste varianten av Thailändsk Birdseye Chili - "Prik Khee Nu". Denna chili används i thailändska heta och kryddstarka soppor, curry och wookade rätter. Styrkan kan gå mot dryga 100.000 Scoville.

 

 • Hot Portugal är en av de tidigaste att bära frukt av de starka chilisorterna. Chilin blir 10-15 cm lång, är mörkt grön i början och övergår sedan till djupröd när den mognar. Hot Portugal är tämligen kryddstark och går upp mot 30.000 Scoville

   

 • Habanero Red Savina är en kultivar av habaneron, vilken har förädlats för att producera starkare och större frukter. Frank Garcia, GNS Spices, från Walnut, Kalifornien är upphovsmannen bakom Red Savina habaneron. Hur Garcia gick tillväga är oklart.

 

 • Numex Twilight är en fantastiskt vacker pequinvariant från New Mexico som lämpar sig mycket väl som en högavkastande och dekorativ krukväxt. Chilin är relativt stark och kan gå ända upp mot 100.000 Scoville i styrka.

 

 • Golden Cayenne är en gyllengul cayennepeppar som är starkare än vanlig cayenne. De kryddstarka frukterna blir 10-13 cm långa och går från grönt till lysande gult vid mognad.

   

 • Jamaican Red Hot - hittar ingen info

    

 • Korsning Jamaican Red Hot/Bhut Jolokia (vänster) och Bhut Jolokia (höger). Bhut Jolokia är en av världens starkaste chilis, uppmätt till över 1.000.000 på Scovilleskalan och är en variant av Naga Morich som kommer från Indien och Bangladesh. Även känd som Naga Jolokia, Ghost Bite, Ghost Chili, Ghost Pepper och spökbett.
  Bhut Jolokia är så stark att den används i andra sammanhang än som krydda i mat. Till exempel Indien har gjort försök att använda den i granater mot kravaller. Vid kontakt med hud och slemhinnor orsakar den en stark känsla av smärta och neutraliserar offret.

 • Chocolate Dorset Naga - hittar ingen info

 

 • Aji Cristal är en mycket gammal chilisort som härstammar från trakterna kring Chile och Peru i Sydamerika

  Plantan blir upp mot metern hög och de kraftiga frukterna är är 8-12 cm långa och kan ha en styrka upp mot 70.000 Scoville. Aji Cristal har en kryddig smak med inslag av citron som bäst kommer till sin rätt innan chilin är mogen. Färgen går från ljust grön till gul för att slutligen bli brandgula och röda efterhand som de mognar

 

 • Dorset Naga - detsamma som Naga Morich tydligen, men förädlad i England av Joy and Michael Michaud boendes i Dorset. Upp till närmare 900. 000 Scoville i styrka.

 

Pollinerat har jag gjort med en pensel eftersom det inte finns några insekter på min balkong - jag får vara humla själv!

 
ANNONS
 
Monica

Monica

15 september 2015 19:21

Oj så mycket spännande chilifrukter du har! Jag har verkligen inte lyckats med min skörd i år - så det är ju kul att titta på andras istället :)

/Monica

http://www.ramhultafallet.se/blogg

Tant Grön

28 september 2015 21:34

Jättekul att du tycker det! Tycker själv att det är spännande eftersom det är första gången jag odlar chili och det var lite trögt från början pga det kalkhaltiga vattnet. Nu börjar dom mogna också så det är dags att lägga in fler bilder...

Kul att du kikade in och gav en kommentar!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tant Grön - Söndag 30 juni 10:32

Vi bor rätt nära havet dvs Hanöbukten och åker dit ut lite då och då under säsongen när hundar får vistas på stranden. Under tiden 15 maj till 15 september är det inte tillåtet att vistas med hund därute, så då får vi hitta på annat att roa oss med.....

Av Tant Grön - Måndag 17 juni 08:29

Tiden går fort när man har roligt, brukar man ju säja och tiden sen jag hämtade Åskar har verkligen gått fort. Nu är han 17 månader och vi har roligt varje dag. Från början sov han ju mycket, som valpar brukar göra och det är väldigt lugnande att se ...

Av Tant Grön - Lördag 8 juni 12:18

Under senare år har jag skaffat mig ganska många sorters pelargoner och har även blivit intresserad av att ta frön av dem, både spontanpollinerade och egenhändigt pollinerade. På så vis har jag dragit upp några egna plantor som jag tycker är värda at...

Av Tant Grön - Lördag 8 juni 08:22

Jag bor nära tre av mina barnbarn och ett av dem, Molly, är särskilt förtjust i Åskar och det är dessutom ömsesidigt. När hon är hos mig och vi ska ut med Åskar, så vill hon alltid gå med honom - eller rättare sagt springa med honom och då blir han s...

Av Tant Grön - Fredag 7 juni 09:14

Jag tänkter inte enbart berätta om min Tibbe Åskar, utan även om en resa som jag började för drygt ett halvår sen. 2008 gick jag över till att äta enligt LCHF och har hållit mig till det sen dess. Periodvis har jag varit väldigt strikt med kolhydrate...

Translate

Fråga mig

11 besvarade frågor

Omröstning

Vad är viktigast rent konkret för dig när det gäller att skona miljön?
 Välja ekologiskt/KRAV när jag handlar mat.
 Åka tåg istället för flyg så ofta jag kan.
 Åka så lite bil som möjligt.
 Odla egna grönsaker utan konstgödning.
 Undvika allt som innehåller palmolja.
 Undvika alla sojaprodukter som inte är KRAV-märkta.
 Engagera mig i miljörörelsen.
 Vara medlem i WWF (World Wide Fond).
 Vara medlem i Greenpeace.
 Donera pengar till olika miljöprojekt.
 Välja att äta vegetarisk mat.
 Är det någon mening att göra något??
 Men... vem bryr sig???

Presentation


Tant Grön och Åskar - filosoferar över ditt å datt!!

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Tant Grön och Åskar - filosoferingar över ditt å datt! med Blogkeen
Följ Tant Grön och Åskar - filosoferingar över ditt å datt! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se