Tant Grön filosoferar över ditt å datt!

Direktlänk till inlägg 13 juni 2015

Pelargoner

Av Tant Grön - 13 juni 2015 14:25

Pelargonen har sitt ursprung i Sydafrika och kom till Europa med Ostindienfararna på 1600-talet. Våra dagars pelargoner är korsningar och mutationer från de ca 300 vilda arter som finns i världen. De svenska pelargonerna härstammar främst från 1800-talet. Växten är lättskött, tålig och lätt att föröka.


Har under en tid nu köpt på mig lite olika pelargonsorter och även sått en del frön, som jag berättat om i tidigare inlägg, eftersom jag har en så bra pelargonbalkong numera... Just nu har jag dessa pelargoner:


Klicka på de små ikonerna för att få upp stora bilder - fler ikoner kommer när resp pelargon har blommat.

  •   Attar of Roses - en stor planta sen förra året plus en planta från en stickling, som jag håller på att stamma upp, en Sörgårdenpelargon. Doftpelargon med rosdoft och ljust lila blommor, den kan bli ganska stor och absolut lämpad att stamma upp. Mycket tacksam och trevlig!
  • Alpine Glow - Zonalpelargon, dubbla vita blommor med mycket svagt karminröda kanter som mörknar om plantan står i sol, mellangröna blad. Framtagen före 1961.
  • Australian Pink Rambler - Zonalpelargon, rosa rosenknopp med vit undersida på blommorna, starkväxande
  •   Betlehem - Dvärgpelargon, dubbla rosa blommor och gröna blad med mörkare zon. Synonym Emma Hössler
  •   Boniface Butterfly - Zonalpelargon med fina blad i olika grönfärger och zig-zag-form på zonmarkeringen. Förädlare: Brian West
  • Brackenwood - Dvärgpelargon, rosa blommor. Förädlare: K. Lea år 1987
  • Brantvik - Zonalpelargon. Det sägs att den köptes av styckmästare Brantvik på torget i Falköpng 1948, till hustrun som precis fött barn. Blommorna är dubbla och mycket vita med nästan grön mitt. Det är en gammal svensk sort, den är tålig, blomvillig och ganska starkväxande. Kallas även Vit Småland
  • Capitatum - en liten planta uppdragen från frö. Bollpelargonen är en art i familjen näveväxter som förekommer naturligt i Sydafrika. Arten introducerades till Holland 1690 och är därmed en av de första pelargonerna som kom till Europa. Utbredd halvbuske som blir förvedad vid basen. Den kan bli ca 1 m hög, rosdoftande, tätt håriga och har något krusiga, treflikiga blad. Blommorna sitter 10-20 tillsammans i en tät , huvudlik flock på en ca 10 cm lång stjälk.
  • Charity - en planta på tillväxt. Doftpelargon, vackert limegröna blad med mörkare zon. Doft av ros och citron.
  • Charmay Cockey - Zonalpelargon, dubbla blommor i blekt rosa med korallrosa mitt och korallrosa kanter på kronbladen, kraftigt växtsätt. Förädlare: Ken Attfield, 2005, Australien
  • Concolor Lace - en stor planta som jag klippte ner i februari och som är på full tillväxt. Det är en Sörgårdensplanta som jag köpte i nån butik förra året. Doftpelargon, härlig citrus/nötdoft, ljusgrön och skir med många hallonröda, otroligt vackra små blommor. Mycket tacksam!
  • Contrast - Brokbladig, enkla röd/orange blommor, trefärgade blad i grönt, rött och vaniljgult, ju mer ljus bladen får desto klarare blir bladfärgerna. Kraftigt växtsätt och tidig blomning.
  • Denticulatum very fine leaves - två frösådda plantor på gång. Vildpelargon, en storväxt, välförgrenad buske som kan bli upp till två meter hög. Bladen är relativt styva, klibbiga, starkt doftande och djupt handflikiga i många smala bladsegment. Blommorna är vanligtvis rosa och cirka 2 centimeter stora. De övre kronbladen är smala och har mörkare vener. De nedre kronbladen är smalare än de övre och saknar markeringar. Detta är en variant med väldigt finflikiga blad.
  • Distinction - Dvärgpelargon, varmröda enkla blommor och fint veckade, runda blad med mörk zon. Rikblommande och lysande. Distinction härstammar från slutet av 1800-talet
  •   Elongatum - två plantor från frön. Vildpelargon, småvuxen art med väldigt tydlig zon på bladen. Blommorna är ljust gula till cremefärgade. Bladen har en tydlig doft av cocos. Fröplantor.
    Har ett fint lågt och utbrett växtsätt och mina två plantor fyller nästan en kokosampel, blommar hela tiden och ger många frönäbbar - är självpollinerande. Verkligen en söt pelargon med ganska små blad och små söta blommor. Frön kommer att finnas på Tradera framöver.
  • Elsas konditori - Zonalpelargon, halvdubbla stora rosaröda blommor, sorten fanns redan 1916 i Elsa Anderssons Konditori i Norberg, Bergslagen. Kompakt växtsätt.
  • Emperor Nicholas - Zonalperlargon, halvdubbla vita blommor med rosa /korall kant. Den tunna kanten förstärkas med tiden och blir lite bredare. Bladen är mellangröna och har ingen tydlig zonmarkering. Hittat så tidigt som 1847 hos den franska plantfirman Van Houtte. På den ryska tronen satt då Tsar Nicholaus I.
  • First Yellow - Den var smockfull med knoppar och blommor när jag fick hem den och har konstig växt pga av det, lite förkrympt kan man säja. Jag rensade plantan omgående från allt detta och klippte ner den lite, nu börjar det komma nya skott på den, så den ska nog ta sig. Kraftig planta i övrigt. Tyvärr visade det sig att plantan var angripen av knippebakterios så den måste kastas för att inte smitta övriga pelagoner (slängas i brännbara sopor så att smittan inte förs vidare - vi har ju en tunna för matavfall/trädgårdsavfall här som komposteras och blir till jord och om jag kastar plantan där så sprids smittan vidare). Jag har meddelat säljaren men det verkar som att hon inte tar det här på allvar utan påstår att det råder delade meningar om smittorisken för den här bakterien som orsakar angreppet. Enligt SLU är knippebakterios väldigt smittsamt och smittat material måste brännas. Om man har smittan i odling måste allt smittat material brännas, jorden som varit i kontakt med smittan desinfekteras och vid stort angrepp måste hela växthus saneras. Smittan sprids via sticklingar, jord, vatten och kan även spridas via frön. Enl Pelargonsällskapet råder det delade meningar om smittorisken, samma enl ERA-garden, men jag tror mer på SLU i det här fallet eftersom jag har själv läst växtskydd och vet vad det handlar om. När man googlar på knippebakterios kommer det upp flera sidor/forum där man påstår att knippebakterios inte är smittsamt, tyvärr missvisande och det betyder att smittade sticklingar kan spridas t ex via Tradera.
    Jag har gett förslag till säljaren att i sin tur meddela den hon köper sitt material ifrån om att det finns smitta i materialet. Knippebakterios ger förkrympta skott från basen och hela plantan får ett förkrympt utseende precis som min First Yellow har. Förhoppningsvis har den inte hunnit smitta mina andra pelargoner.
    Har en liten stickling kvar som jag ska behandla med kolloidalt silver och se om det kan göra nån nytta. 

    Enkla krämgula blommor med markerat öga, den gulaste pelargonsorten hittills, har en ytterst unik färg. Sorten tillhör kategorin svagväxande pelargoner. Växtsättet är upprätt, buskigt och väl förgrenat. Bladen är friskt gröna, mjuka, njurformade och saknar en traditionell mörk zon i mitten. Vid beröring doftar bladen gott. Förädlare: Elsner PAC. Lanserades 2009,
  •   Grekiskt jätte - en planta som jag håller på att stamma upp. Zonalpelargon, enkla lilarosa blommor. Cypern Gigant, kallas även Grekisk Jätte. Som namnet säger är det en väldigt starkväxande sort som kan bli mycket stor.
  • Grycksbo - Zonalpelargon, halvdubbla aprikosrosa blommor med vit mitt, tegelröda ståndare och runda ljusgröna blad, otroligt blomrik! Kallas även Ingrids vit med aprikos. Härstammar från Grycksbo i Dalarna.
  • Gunnels Rosa - självklart måste jag ha min namne i pelargonsamlingen! Storväxt pelargon med härligt starkrosa blommor och grågröna blad med taggig form. Hittad som sport (mutation) på Pink Pandora.
  •   Ingas rosa - den enda pelargonen (förutom vidpelargonerna) som faktiskt får blomma hos mig än så länge - övriga står på tillväxt för att jag ska få fina och kraftiga plantor. Denna pelargon har inget namn, jag köpte den via en Traderasäljare som fått den av sin granne Inga. Blommorna är nästan neonrosa i färgen, varje blomma är stor men klasen är ganska gles. Ska se om jag får fram frön från den och kanske även att jag provar att korsa den med nån annan pelargon som får blomma framöver sommaren. Jag kallar den för Ingas rosa tills vidare. Har hittat bilder på en pelargon som heter Sassa och det KAN vara den, blommorna ser precis ut som på min pelargon. Jag har pollinerat flera blommor och frönäbbar är på gång. 
  • Jay's Golden Bird's Egg - Zonalpelargon, blommor enkla av fågeläggstyp, ljust rosa med mörkare prickar som blir tätare mot blommans mitt. Gyllene bladverk.
  • Jägershus skira rosavita - Zonalpelargon, blommor i vitt och ljusrosa. Ger ett väldigt skirt intryck, därav namnet. Mamma: Ingrids Lax Fröår: 2010
  • Järbo/Kristina - Zonalpelargon, gammal sort med okänt ursprung och ursprungsnamn.
  • Lara Envoy - Zonartic, blommar med gigantiska dubbla blommor i rosa/lax/vitt. Underbart växtsätt. Förädlare: Cliff Blackman, Australien.
  • Lara Largo - Zonartic, har svagt blå-grönaaktig zonmarkering på gröna blad som kommer fram när den odlas med mycket ljus. Stora (därav namnet 'largo') underbart vackra halvdubbla varmt röda blommor som kommer på en mycket lång stjälk - från det vilda arvet. Plantan kan bli mycket storvuxen och blommar tidigt även när den är mindre. Förädlare: Cliff Blackman, Australien.
  •   Lara Marjorie - Zonartic, blommorna är gula och laxfärgade när de slår ut, det gula vitnar och det laxfärgade går över i babyrosa ju äldre blomman är. Blommar väldigt rikligt. Kompaktväxande. Förädlare: Cliff Blackman, Australien
  • Ljusröd från Askola - Zonalpelargon, mörkt laxrosa/aprikosfärgade halvdubbla blommor med vita kanter. Kronbladen är vågiga på ett speciellt sätt och blomman är storvuxen. Kommer ursprungligen från Askola i Finland.
  • Maj-Britt - Zonalpelargon, enkla ljust ceriserosa mycket stora blommor med vitt öga, gammal mycket starkväxande pelargon. Säljaren fick den för många år sen av en äldre dam. Jag köpte den för namnet, till minne av min äldsta numera bortgångna syster.
  •   Mikael O - Zonalpelargon, enkla porslinsfärgade rosavita blommor, mörkgrönt bladverk. Hittad av Mikael Olsson 2004, medarbetare på Kabbarps Handelsträdgård, och döpt efter honom. Kompakt modern pelargon. Hittades som en sport (mutation) från Toscana Gesa
  • Monte Video/Tango Salmon - Zonalpelargon, korrekt namn är Tango Salmon. Tacksam, lättskött, trivs i full sol till halvskugga. Laxfärgade blommor, blommar kontinuerligt. Upprättväxande, kan bli upp till ca 60 cm hög och lika bred. Mörkt grönt bladverk.
  • Mårbacka rosa - har en stor nerklippt planta på tillväxt av Sörgårdens Mårbacka rosa och en liten planta köpt som 'gammeldags' Mårbacka rosa - får se om det är nån skillnad på dom. Och jo, det är det! Sörgårdens är blekare än den 'äkta' och har blekare pollen också, den har även lite annan form som blomklasarna. Zonalpelargon, ljusrosa dubbla blommor, ljusgrönt bladverk. Tacksam och tålig.
      En äkta Mårbacka (eller Sundborn) har ljust rosa blommor med rosa ståndarknappar och rostrött pulver. Det är inte ovanligt att pelargoner säljs under namnet Mårbacka, medan det i själva verket kan handla om andra sorter. Ibland är det den danska sorten ’Drottning Ingrid’, som har samma ljusrosa färg på blommorna, men blekare pollen. Alla är vackra i vilket fall som helst!
  •   Mårbacka vit - Zonalpelargon, dubbla vita blommor, rosa ståndarknappar med rostrött pollen och ljust grönt bladverk. Har funnits länge - går att spåra tillbaka till 1930-talet i Dalarna enligt SLU
  • Naomi - Zonalpelargon, dubbla orangerosa blommor, bladen har en tydlig mörk zonmarkering. Hybrid. Blomvillig och mycket speciell. Förädlare: Madge Hodgson.
  •   Norrland/Tierp - Zonalpelargon, en gammal sort som är mycket eftertraktad med sina speciella blommor. Varje blomma har ett litet skaft och det gör hela klasen vacker och ovanlig. Gammelrosa blommor på starka grenar.
  • Occold Shield - Brokbladig, bladen har en mörk markering i mitten med ljusgrön kant, orange-röda dubbla blommor. Starkväxande och mycket tacksam. Förädlare: Stanley Stringer från Occold, England.
  • Papilionaceum - två små plantor uppdragna från frö. Vildpelargon, får stora vackra blommor i rosa som påminner om fjärilar i formen. Stora hjärtformade, ljust gröna blad. Storvuxen.
  •   Radula - Doftpelargon, rose/lime-doft, mycket sirliga blad som ger en skir planta. Bra mot mygg och ohyra.
  • Rysk jätte - Zonalpelargon, bladen blir stora som ett tefat, på hösten blir de oftast röda. Stora starka stabila stammar som kan behöva ha stöd. Mycket stark sort, blomvillig med rosa blommor. Vuxen planta blir upp till 2,5 m om man inte toppar den. Växer mycket fort.
  •   Röd Grek - Zonalpelargon, stora röda blomklasar, moderplantan är från Grekland.
  • Sahara - Zonalpelargon, en jättepelargon, det vill säga en storväxande pelargon. Blommorna är korallfärgade.
  • Santa Maria Centennial - Halvhäng, dubbla korallrosa blommor i stora blomklasar, blad med suddig bronzmarkering. Förädlare: Jim Zemcik, Santa Maria City, Kalifornien. Började distrubieras 2005
  • Signe Frost - Zonalpelargon, halvdubbla stora vita blommor med limegrön mitt, röd pistill och tegelröda ståndare, buskigt växtsätt, från Öland
  • Svärmors Brandgula - Zonalpelargon, starkväxande, grenar sig bra. Blommorna är verkligen brandgula och stora, halvdubbla apelsinorange självlysande blommor med vit undersida, röda blomstjälkar, bladen är tjocka och ludna, från Grythyttan. Även den valde jag för namnet eftersom jag numera är svärmor på riktigt och dessutom är jag väldigt förtjust i blomfärgen!
  • Sweet Jess - Zonalpelargon, rosa välformarde och mycket dubbla blommor, ser ut som en rosenknopp. Bladen är mellangröna med en mörkbrun sköld. Storvuxen med fint växtsätt. Förädlare: Madge Hodginson
  • Tant Fridas Äppelblom - Zonalpelargon, en gammal och starkväxande sort som kommer igång tidigt på vårarna. Enkla, stora, ljust rosalila, skira blommor med mörkare nerver och vit mitt. Lätt kupade blomblad och tegelröda ståndare. Kompakt växtsätt. Klarade sig tyvärr inte.
  • Turkisk jätte - Zonalpelargon, kraftigväxande, kan bli mycket stor - upp till två meter hög. Turkisk Jättepelargon har starkt cerisefärgade blommor. Bladen är stora och har ingen zonmarkering.
  •   Tongaense - två plantor som jag dragit upp från frön. Vildpelgargon, enkla små cinnoberröda blommor med stort dekorationsvärde. Små hängpelargonlika blad med ett hängande växtsätt. Föredrar att stå på en lätt skuggad plats, vid direkt sol slokar bladen. Från 1955 - årsbarn med mig själv, vill säja!
    Mycket växtkraftig, mina två små plantor fyller nu en stor kokosampel och blommar kontinuerligt. Jag har pollinerat flera blommor och många frönäbbar är på gång. Frön kommer att finnas på Tradera framöver.
  • Warrenorth Platinum -  Dvärg? Korallrosa dubbla blommor, trefärgade blad i vitt, grönt och rosa. Kompakt växtsätt. Som en karamell! Förädlare: A. Simmons
  • Zonale - en av urföräldrarna till våra moderna zonalpelargoner. En storvuxen vildpelargon som blommar med stora blomflockar i rosa.
  • Ålsta Caroline - Zonalpelargon, ny svenkförädlad ständigt blommande sort med röda blommor, tålig och tacksam. Förädlare: Birgitta Sergler som hon döpt efter platsen hon bor i Tungelsta

 

Näringsbrist hos växter:

Har med tiden upptäckt att några av mina plantor uppvisat tecken på näringsbrist och efter att ha läst på lite förstår jag att det beror på det hårda vattnet som vi har här. Hittade tips på nätet om att man kan tillsätta en knivsudd citronsyra per liter vatten, så det har jag gjort och efter att ha vattnat med detta vatten under ett par veckor ser jag skillnad. Speciellt fosfor har en tendens att bindas i jorden om det är för mycket kalk i vattnet/jorden och det ser jag tydliga tecken på hos Törnrosas kjortel. Tycker överlag att det verkar som att växterna mår bättre av att få vatten med citronsyra i, även dom plantor som inte uppvisat näringsbrist... Så det var ett bra tips!


Auktioner på Tradera


Några bilder:

Frösådda:
 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tant Grön - Fredag 9 feb 12:08

En intressant intervju för den som har tid och lust. Det kan vara vettigt att höra vad Putin har att säja och läs gärna även kommentarerna till videon. Får hoppas att den får ligga kvar annars finns den även på Rumble.   Tucker Carlson Interviews...

Av Tant Grön - Tisdag 6 feb 08:47

Vi har ju överlag blivit itutade att grönsaker, frukt och bär, rotsaker osv är bra för oss människor för att vi ska få i oss tillräckligt med näring, fibrer osv. Faktum är att väldigt många växter av allehanda slag är giftiga. Alla Solanumväxter är e...

Av Tant Grön - Tisdag 6 feb 06:11


Belgiens bönder trappar upp protesterna!      Dramatic Scenes At EU Parliament      ...

Av Tant Grön - Måndag 5 feb 20:04


Izabela om bondeprotesterna runt om i Europa (utom i Sverige!): No Farmers - No Food - No Future     Farmer's protest in Europe - CNN     ...

Av Tant Grön - Lördag 3 feb 05:50


I denna video pratar Izabela om krigen under jorden, i tunnlar som finns överallt på vår Jord och som många har pratat om under flera år nu. När det gäller tunnlar under haven som kanske känns helt omöjligt att tro på, får man tänka att för många tus...

Translate

Fråga mig

13 besvarade frågor

Omröstning

Vad är viktigast rent konkret för dig när det gäller att skona miljön?
 Välja ekologiskt/KRAV när jag handlar mat.
 Åka tåg istället för flyg så ofta jag kan.
 Åka så lite bil som möjligt.
 Odla egna grönsaker utan konstgödning.
 Undvika allt som innehåller palmolja.
 Undvika alla sojaprodukter som inte är KRAV-märkta.
 Engagera mig i miljörörelsen.
 Vara medlem i WWF (World Wide Fond).
 Vara medlem i Greenpeace.
 Donera pengar till olika miljöprojekt.
 Välja att äta vegetarisk mat.
 Är det någon mening att göra något??
 Men... vem bryr sig???

Presentation


Tant Grön filosoferar över ditt å datt!!

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards