Tant Grön filosoferar över ditt å datt!

Direktlänk till inlägg 14 maj 2015

Törnrosas kjortel - en ballerina i trädgården, på balkongen/altanen...

Av Tant Grön - 14 maj 2015 08:38

För många år sen hade jag en Törnrosas kjortel som krukväxt, men kunde inte övervintra den då utan det blev en ettåring och jag har tänkt många gånger sen dess att jag skulle vilja ha en igen. Om man ska köpa den så kostar dom ofta ganska mycket, men man kan även köpa frön - som också är relativt dyra faktiskt. I fjol skickade jag ändå efter frön från Impecta eftersom jag flyttat in i den lägenhet som jag har nu och som har inglasad balkong (som jag säkert berättat många gånger nu) och tänkte att jag skulle testa om det skulle funka att övervintra eventuella plantor från dessa frön.


Sagt och gjort: fem frön sådde jag i februari - två av dessa frön grodde och växte till sig under sommaren. Hela vintern stod plantorna på balkongen och klarade sig alldeles utmärkt. För ett tag sen planterade jag om dom i en ampel och nu börjar plantorna verkligen bli fina och blomma. Jag har även tagit sticklingar och det funkar hur bra som helst att rota dom - har rotat i vitmossa (OBS! inte renlav) och nu har jag några i vatten för att se om även det funkar bra.


Här några bilder:

   

Lite information:

Rhodochiton atrosanguineum, tillhör familjen grobladsväxter, släktet Lophospermum och kommer från Mexiko.

  • Från juni och fram till frost ger dom tunna stjälkarna massor av små hängande, mörkt purpurröda blommor.
  • Varje blomma omges av rosa kronblad, som påminner om en liten kjol och det är kronbladens form som gjort att växten fått sitt svenska namn. Dessa 'kjolar' sitter kvar längre än själva blomman.
  • Plantan betraktas ofta som en ettårig sommarblomma, men går att övervintra på ett ljust, svalt ställe i 5-10°C.
  • Törnrosas kjortel trivs bäst på en ljus, gärna solig plats. Jorden ska vara mullhaltig och näringsrik, men ge även gödning för blommande växter under sommaren.
  • Vattningen ska göras regelbundet och när plantan växt sig stor behöver den mycket vatten, men det bästa för rötterna är att jorden får torka något mellan vattningarna, särskilt när plantan är ung.
  • Låt den gärna slingra längs horisontella trådar, så att blommans karaktäristiska droppar kan hänga fritt och inte döljs i bladverket eller placera plantan vid en obelisk eller blomsterställning, som stjälkarna snabbt kan börja klänga i och får de hängande blommorna att synas bra.
  • Det går även bra att ta egna frön om man låter 'kjolarna' hänga kvar: i toppen på 'kjolen' sitter frökapseln, låt den mogna och ta sen reda på fröerna. För att säkra grobarheten kan man lägga dom i frysen i tät förpackning.

    Övervintring:
    • Den vissnar ner om den ställs undan kallt, man kan ha den med t ex pelargoner och ge den några droppar vatten ibland. Ta sedan fram den till varmare o ljusare omgivning när våren är antågan, vattna försiktigt så kommer snart nya blad. Det går även bra att övervintra den ljust och svalt och ge den lite vatten då och då så pass att den inte torkar ut helt.

 

Jag hoppas att min Törnrosa ska växa och frodas, ge massor av blommor och frön   

 

En god början på fröproduktionen:

 

 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tant Grön - Fredag 9 feb 12:08

En intressant intervju för den som har tid och lust. Det kan vara vettigt att höra vad Putin har att säja och läs gärna även kommentarerna till videon. Får hoppas att den får ligga kvar annars finns den även på Rumble.   Tucker Carlson Interviews...

Av Tant Grön - Tisdag 6 feb 08:47

Vi har ju överlag blivit itutade att grönsaker, frukt och bär, rotsaker osv är bra för oss människor för att vi ska få i oss tillräckligt med näring, fibrer osv. Faktum är att väldigt många växter av allehanda slag är giftiga. Alla Solanumväxter är e...

Av Tant Grön - Tisdag 6 feb 06:11


Belgiens bönder trappar upp protesterna!      Dramatic Scenes At EU Parliament      ...

Av Tant Grön - Måndag 5 feb 20:04


Izabela om bondeprotesterna runt om i Europa (utom i Sverige!): No Farmers - No Food - No Future     Farmer's protest in Europe - CNN     ...

Av Tant Grön - Lördag 3 feb 05:50


I denna video pratar Izabela om krigen under jorden, i tunnlar som finns överallt på vår Jord och som många har pratat om under flera år nu. När det gäller tunnlar under haven som kanske känns helt omöjligt att tro på, får man tänka att för många tus...

Translate

Fråga mig

13 besvarade frågor

Omröstning

Vad är viktigast rent konkret för dig när det gäller att skona miljön?
 Välja ekologiskt/KRAV när jag handlar mat.
 Åka tåg istället för flyg så ofta jag kan.
 Åka så lite bil som möjligt.
 Odla egna grönsaker utan konstgödning.
 Undvika allt som innehåller palmolja.
 Undvika alla sojaprodukter som inte är KRAV-märkta.
 Engagera mig i miljörörelsen.
 Vara medlem i WWF (World Wide Fond).
 Vara medlem i Greenpeace.
 Donera pengar till olika miljöprojekt.
 Välja att äta vegetarisk mat.
 Är det någon mening att göra något??
 Men... vem bryr sig???

Presentation


Tant Grön filosoferar över ditt å datt!!

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards