Tant Grön filosoferar över ditt å datt!

Direktlänk till inlägg 5 december 2011

"Solidariskt betalar man när man är frisk, för att få ersättning vid sjukdom."

Av Tant Grön - 5 december 2011 09:00

Hittade denna text och vill vidarebefordra den:
"Genom den borgerliga alliansregeringen har dock hela försäkringsidén vänts upp och ner. Det är en del i ett systemskifte. Det gamla sättet att se på sjukförsäkringen, som vi hade fram till regeringsskiftet 2006, innebar att vi löntagare betalar in en avgift för att försäkra oss mot eventuell sjukdom. Drabbas vi av sjukdom så får vi en hygglig ersättning även under sjukdomen, förutsatt att denna sjukdom kan intygas av läkare. Sjuka betraktas som sjuka och får - efter kontroll av läkare - ut sin sjukersättning.
Det nya borgerliga synen på sjukförsäkringar innebär att sjuka betraktas som bidragsberoende individer. Det är inte längre den sjuka och hennes läkare som avgör om hon är sjuk eller inte. Nu är det en bidragsgivande myndighet, försäkringskassan, som beslutar. Det är som om ditt försäkringsbolag skulle kontakta dig när dit hus brunnit ner och för det första ifrågasätta om det verkligen brunnit (trots att brandkåren bevisligen varit och släckt) och för det andra vänligt berätta för dig att de inte vill ge dig din inbetalade försäkring fullt ut för att du inte ska bli "bidragsberoende".
Men hur kan man få igenom en sådan vantolkning av ett försäkringssystem som går med överskott? Det handlar om vilken berättelse alliansregeringen fått spridd genom medierna. Den nya regeringen har helt enkelt varit riktigt framgångsrik med att sälja sin berättelse.
Den nya regeringens berättelse är:
Tidigare var det så att om en sjukskriven skaffade sig en sommarstuga och en hund, ansåg försäkringskassan att han/hon nog inte skulle klara av detta och samtidigt jobba. Därför blev han/hon fortsatt sjukskriven eller förtidspensionerad. Nu är det så att om en sjukskriven skaffar sig sommarstuga och hund, så är det ett tydligt tecken på att han/hon kan gå tillbaka till jobbet. Alltså blir han/hon utförsäkrad.

Det är en berättelse som likt råttan-i-pizzan har många varianter. Men tänk lite! Hur många av de 298 000 som var sjukskrivna år 2002 (toppen för sjukskrivningar) skaffade sig under sjukskrivningen torp och hund? Det finns ingen statistik, bara påståenden.
Bland i dag drygt 200 000 sjukskrivna går det säkert att hitta några hundra som missbrukar systemet, eller som blir bidragsnarkomaner. Det är sorgligt och kanske finns det sätt att minska denna siffra. Men dessa ska ställas mot de 50 000 som i hela sitt liv betalat en försäkringspremie (sjukförsäkringsavgiften) och som nu blir utförsäkrade.
"Utförsäkrad" är ju också en märklig term. Om andra försäkringsbolag gjorde så här... Säg att du ringer vid vattenskada och får svaret att du är "utförsäkrad". Inte skulle du betala försäkringsavgiften nästa gång? Men en löntagare betalar automatiskt sjukförsäkringen. Det finns inget sätt att smita, enda gången avgiften försvinner är om man blir... sjuk.


Den borgerliga regeringen har via våra medier lyckats förvandla ett gemensamt försäkringssystem, där våra inbetalningar vida överskridit utbetalningarna, till ett bidragssystem för mindre lyckligt lottade.
Det är en märklig propagandaseger. Alla som sprider den riskerar nämligen att drabbas av den. För de journalister och redaktörer som okritiskt spridit myten riskerar också att en dag bli sjuka - förlåt, bidragsberoende. "


JOHAN EHRENBERG,
52, är journalist och debattör samt vd för ETC.
STEN LJUNGGREN,
58, är lektor i företagsekonomi vid Uppsala universitet.

 
 
Gubbfan

Gubbfan

17 december 2011 20:46

Ibland förstår jag de gamla bolsjevikerna.
Även om det är galet sätt, så känner även jag att man kan skulle vilja ta till våld.
Det hjälper tyvärr inte, men det kanske skulle kännas bättre.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

Tant Grön

18 december 2011 22:26

Jadu... jag är benägen att hålla med dig! Man blir ju frustrerad över att allt sånt här skit kan få fortgå och det på sin höjd blir lite protester som inte leder till nåt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tant Grön - Fredag 9 feb 12:08

En intressant intervju för den som har tid och lust. Det kan vara vettigt att höra vad Putin har att säja och läs gärna även kommentarerna till videon. Får hoppas att den får ligga kvar annars finns den även på Rumble.   Tucker Carlson Interviews...

Av Tant Grön - Tisdag 6 feb 08:47

Vi har ju överlag blivit itutade att grönsaker, frukt och bär, rotsaker osv är bra för oss människor för att vi ska få i oss tillräckligt med näring, fibrer osv. Faktum är att väldigt många växter av allehanda slag är giftiga. Alla Solanumväxter är e...

Av Tant Grön - Tisdag 6 feb 06:11


Belgiens bönder trappar upp protesterna!      Dramatic Scenes At EU Parliament      ...

Av Tant Grön - Måndag 5 feb 20:04


Izabela om bondeprotesterna runt om i Europa (utom i Sverige!): No Farmers - No Food - No Future     Farmer's protest in Europe - CNN     ...

Av Tant Grön - Lördag 3 feb 05:50


I denna video pratar Izabela om krigen under jorden, i tunnlar som finns överallt på vår Jord och som många har pratat om under flera år nu. När det gäller tunnlar under haven som kanske känns helt omöjligt att tro på, får man tänka att för många tus...

Translate

Fråga mig

13 besvarade frågor

Omröstning

Vad är viktigast rent konkret för dig när det gäller att skona miljön?
 Välja ekologiskt/KRAV när jag handlar mat.
 Åka tåg istället för flyg så ofta jag kan.
 Åka så lite bil som möjligt.
 Odla egna grönsaker utan konstgödning.
 Undvika allt som innehåller palmolja.
 Undvika alla sojaprodukter som inte är KRAV-märkta.
 Engagera mig i miljörörelsen.
 Vara medlem i WWF (World Wide Fond).
 Vara medlem i Greenpeace.
 Donera pengar till olika miljöprojekt.
 Välja att äta vegetarisk mat.
 Är det någon mening att göra något??
 Men... vem bryr sig???

Presentation


Tant Grön filosoferar över ditt å datt!!

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards