Direktlänk till inlägg 28 juli 2010
Jag har haft torkade nässlor ett bra tag, egenhändigt plockade och torkade... Problemet var, att det var mycket och att jag inte riktigt visste vad jag skulle göra med dom, men så kom jag på att det kanske går att göra nässelpulver! Igår kom jag då till skott, stoppade nässlorna i matmästern med knivar monterade och körde tills dom torra bladen var förvandlade till pulver. Det gick hur bra som helst!
Nässlor är dessutom lättorkade och ska man torka kan man även ta av plantor som vuxit till sig, utan att det gör nåt. Annars brukar man ju ta nässlor späda för att dom inte ska vara så grova i konsistensen, men för torkning spelar det ingen roll. När jag torkade rev jag av bladen från stjälkarna, la dom i lock av större äggkartonger i inte alltför tjocka lager och torkade i skåpet ovanför kylen samt i skafferiet (det var så mycket nässlor). Nässlor är som sagt lättorkade så man kan nog torka dom var som helst...
Jag har tidigare använt nässlor i bröd, men numera bakar jag inget bröd... väldigt gott i alla fall! Sen har jag gjort soppa nån gång, men jag tycker inte att det blir riktigt lika bra som av färska nässlor - det kan ju bero på att dom torkade bladen är lite väl grova. Eller så är det en smaksak!
Min mamma använde alltid nässlor till soppa och stuvning, plus att hon gjorde nässelvatten till alla sina blomster i trädgården.
Nässlor är f ö bland det nyttigaste man kan äta:
Nässla innehåller främst rikligt med klorofyll samt bl a kiselsyra, järn, kalcium, folsyra, aminosyror, magnesium, myrsyra, serotonin, acetylkolin, glykosider, flavonoider, mangan, steroider, provitamin A och C-vitamin samt B-vitaminer i lättupptagliga former. Man kan äta blad, stjälkar, frön och rötter.
Har kopierat denna text:
Brännässlan är en kulturväxt som ofta finns kring bostadshus, uthus eller komposter och i Sverige är den vanlig i hela landet.
Urtica dioica, som den heter på latin, är ett flerårigt ogräs som kan bli mellan 30-150 cm högt.
Trots sina obehagliga brännande egenskaper, som försvinner vid torkning eller kokning, är den på många sätt en hälsosam ört.
Nässlan har ett effektivt PH-värde på sura jordar och nässelvatten kan vara en bra ersättning för konstgödning under förutsättning att det används regelbundet.
Indianerna gjorde tyg och rep av nässlor och för länge sedan slog man sina ben med färska brännässlor för att få igång blodomloppet när det var kallt.
De proteinrika nässelfröna har använts inom folkmedicinen där de fungerar som vattendrivande medel vid gikt, reumatism, lever- och gallbesvär.
Nässlan innehåller vitaminer som karotin (A-vitamin), kalk, kisel, garvämnen, organiska syror, järn, klorofyll och glucokinin. Därtill stimulerar den ämnesomsättningen och är bra mot oren hy och hudsjukdomar.
Inom örtkosmetiken används nässlor bland annat för framställning av hårvatten då den stärker hårrötterna och förhindrar mjällbildning eller håravfall.
Nässlor rengör hyn och används därför till ångbad eller ansiktsmasker och passar alla hudtyper.
Bäst är de unga späda vårnässlorna som är en utmärkt vitaminrik grönsak på våren och som ofta används vid just renande vårkurer.
Nässlor kan kokas som spenat, förvällas och frysas.
Man använder dem och deras frön vid brödbak, soppor, gratänger, i gröt eller på frukostflingorna. Hela växten kan användas, antingen färsk, torkad eller som växtsaft.
Nässlor kan plockas både vår och sommar innan plantan går i blom. Späda toppskott är de mjällaste delarna av örten.
Torkade nässlor finns att köpa i hälsokostaffärer, men man kan också själv samla nässlor på rena platser."
1 tsk torkad nässla
2,5 dl vatten
Häll kokande vatten över de torkade nässlorna. Låt stå så i 10 minuter och sila sedan bort nässlorna.
Drick 1 kopp ett par gånger per dag.
Vill du göra en riktig kur så bör du dricka en kopp morgon och kväll under ca 4 veckor. Stimulerar matsmältningen.
1/2 msk torkade
nässlor
1 msk majsmjöl
1 msk fet grädde
1 msk nässelsaft
1 tsk honung
Blanda alla ingredienser till en tjock välling/smet och bred sedan ut den över ditt rengjorda ansikte, utom runt ögonen.
Låt masken vara ca 15 minuter. Den här masken förblir fuktig.
Skölj sedan försiktigt bort masken med ljummet vatten.
Allra bäst njuter du av din ansiktsmask om du ligger ner med fötterna på en kudde under tiden. Din hy känns ljuvligt mjuk efter behandlingen.
200 gram späda brännässelskott
1 liter vatten
1 finhackad gul lök
2 finhackade
vitlöksklyftor
30 gram smör
2 msk vetemjöl
2 msk grädde
salt och peppar
Skölj brännässlorna. Förväll dem kort tid i kokande vatten. Sila av och spara kokvattnet.
Finhacka nässlorna, fräs lök och vitlök och rör ut med kokvattnet och de hackade nässlorna.
Salta och peppra efter behag. Det är gott att krydda soppan med lite muskot.
Låt soppan koka upp och smaka av med lite grädde.
Serveras med ett gott bröd och gärna lite finhackat ägg i.
Den här soppan är en riktig vitaminkick på våren.
50 gram torkade rötter
1 liter vatten
Koka rötterna i vatten i ca 15 minuter. Sila sedan och filtrera.
Massera in nässelvattnet i hårbotten dagligen för bästa resultat. Stimulerar hårväxten.
En intressant intervju för den som har tid och lust. Det kan vara vettigt att höra vad Putin har att säja och läs gärna även kommentarerna till videon. Får hoppas att den får ligga kvar annars finns den även på Rumble. Tucker Carlson Interviews...
Vi har ju överlag blivit itutade att grönsaker, frukt och bär, rotsaker osv är bra för oss människor för att vi ska få i oss tillräckligt med näring, fibrer osv. Faktum är att väldigt många växter av allehanda slag är giftiga. Alla Solanumväxter är e...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
||||||
5 |
6 |
7 | 8 |
9 |
10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 |
15 |
16 | 17 | 18 |
|||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 | 29 |
30 |
31 |
||||
|