Tant Grön - filosoferingar över ditt å datt!

Direktlänk till inlägg 11 oktober 2009

Att vara barnvakt åt sina egna barn...

Av Tant Grön - 11 oktober 2009 08:51

Kom att tänka på detta uttryck när jag läste en krönika i Expressen idag. En pappa som beklagade sig över pekfingermorsor på stan, när han är ute med sitt barn. Och javisst, det kan säkert vara så men jag kan nog heller tycka att det ofta är andra reaktioner när pappor tar hand om sina egna barn.


Pappor som tar hand om sina egna barn ses ofta som otroligt duktiga! Mammor är aldrig lika duktiga - det är självklart att mammor ska ta hand om sina barn, eller hur? En mamma som inte gör det är fruktansvärt dålig, medan en pappa kan fullständigt skita i sina barn och ändå komma undan med hedern i behåll.


Pappor är dessutom ofta (var det förr i alla fall) barnvakt åt sina egna barn! Ja, det är fucking unbelieable! En mamma är aldrig barnvakt åt sina egna barn... Har personligen alltid retat mig på det här uttrycket!


Pappor har ofta en tendens att skylla på mamman när dom inte vill engagera sig i sina egna barn: mamman tillåter inte papporna att vara tillsammans med deras egna barn. Det är alldeles säkert så många gånger, men inte alltid. Det finns pappor som inte är ett dugg intresserad av sina barn, otroligt men sant - det krävs ingen förbjudande mamma där!


Jag minns när jag fick barn och var på BB: pappan i fråga blev hembjuden till grannarna på mat och cigarrökning  - själv tog jag hand om vår lilla bäbis och inte var det nån som tyckte att det var så märkvärdigt. Om jag var ensam hemma med barnen var det aldrig nån granne som bjöd mig på mat, inte en enda gång... Eller frågade om jag behövde nån hjälp av nåt slag. Mammor fixar ju sånt själv! Ja, jag låter lite bitter, jag vet - men det är jag inte. Jag ser mer det komiska i det hela! Stackars pappan kunde inte ens fixa mat så grannarna måste bjuda honom...Efter skiljsmässan har pappans deltagande varit under all kritik, ändå är det rätt okej i mångas ögon. Om jag som mamma hade varit hälften så värdelös som förälder, vad hade hänt då? Ska inte gå in på detaljer, men jag retar mig på just detta att pappor som tar hand om SINA EGNA barn anses så otroligt duktiga, medan samma sak är en självklarthet för mammor att göra, utan större ovationer.


Det finns mycket att säja om det här, beroende på ur vilken synvinkel man ser det. Att ojja sig över pekfingermorsor känns lite hysteriskt: dom får även mammor stå ut med, speciellt unga mammor. Vi rutinerade morsor kan ha en tendens att vara lite förmanande. Den som känner sig lugn och trygg kan faktiskt se pekfingermorsornas förmandande som goda råd! Men jag vet ju själv hur det är när man fått barn, särskilt första barnet: man vill vara så duktig och man tror att man kan ALLT! Att ta emot råd skadar aldrig - om man sen vill bry sig om råden eller inte är ju upp till en själv.


Självklart tycker jag att det är bra när pappor engagerar sig i sina barn, men i mina ögon är det en självklarhet - allt annat är illa!


 
ANNONS
 
Flanören...

Flanören...

12 oktober 2009 16:39

Jag håller fullständigt med dig.

Kommer ihåg när sonen sa. att han skulle passa barnen för att mamman skulle iväg på något.
Dotter reagerade som en Reptil:
Anders, man passar inte sina egna barn!.

http://www.nabbsjuan.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Tant Grön

12 oktober 2009 19:19

Det som förvånar mig mest är att pappor fortfarande "passar" sina egna barn - hade ändå trott att unga pappor idag skulle ha annan inställning... Konstigt att inställningen fortfarande finns kvar - för mig känns den som en fossil!

Och din dotter har ju rätt: man passar faktiskt inte sina egna barn! :o) Fast jag tror tyvärr att även mammorna ofta anser att papporna är barnvakter åt sina egna barn, så förändringen ligger inte enbart hos papporna.

 
Ingen bild

Fadren

22 oktober 2009 11:30

Jag irriterar mig också på att pappor är "så duktiga" när dom tar hand om barn och hushållssysslor. Jag har dock lite annorlunda infallsvinkel än din. De gånger jag hört ovanstående kommentar har den aldrig kommit från en man, det har alltid varit en kvinna som fäller den. Jag ser det som ett totalt idiotförklarande av männen/papporna. "Han är en så duktig förälder TROTS att han är en man!"
Det här synsättet på männen som en sorts andra klassens förälder har nog i många fall blivit en självuppfyllande profetia. Man måste var stark och beslutsam för att orka möta detta ständiga ifrågasättande av ens kompetens som förälder. Vissa pappor som jag talat med om detta orkar helt enkelt inte med att ständigt bli undan skuffade från föräldrarollen av sina barns mor, och har därför periodvis stigit åt sidan för att undvika konflikter.
Jag stöter själv på detta synsätt dagligen då mina barns mor alltid talar om vad "hon" väljer åt sina barn, hur "hon" uppfostrar sina barn et.c även när hon talar med mig.
Jag har alltid sett som självklart att vi båda är våra barns föräldrar i lika stor utsträckning.
Att vara tillsammans med sina barn är det största.
Att "ta hand" om sina barn är därför inte lika mycket en förpliktelse, ett ansvar och ett hårt arbete som det är en välsignelse. Alla föräldrar har "rätt" att vara med sina barn och ta del i deras liv.

Ett litet exempel på synen på mamman kontra pappan från min egen verklighet är att mina barns mor fick komplimangen "Åh du är en så duktig mamma, dina barn har alltid rätt kläder på sig!" av personalen på dagis. Det var alltså underförstått hon som hade huvudansvaret för våra gemensamma barn. Detta skall läsas mot bakgrunden att det i 9 fall av 10 är jag som lämnar på dagis, ergo jag som väljer barnens kläder på morgonen. Det antogs alltså att jag enbart stod för leveransen av barnen, och att modern hade huvudansvaret för allt annat.

Det går säkert att dra växlar på att detta är "sårad manlig stolthet" och "fånigt att reagera så kraftigt på något så bagatellartat", men detta är tyvärr det synsätt som är förhärskande i samhället. Jag möter det gång på gång på gång i olika sammanhang.
Så trots att jag tar minst lika stort ansvar för våra barn som deras mor så möts jag ofta av attityden att jag "passar" mina egna barn, och jag rättar alltid den som har den inställningen. Då jag anser mig ha lika stor rätt att vara mina barns förälder som deras mor har.
Tyvärr orkar inte alla pappor ta den striden...

Fadren

 
Ingen bild

Tant Grön

22 oktober 2009 12:05

Jag förstår precis, Fadren och som jag sa så ser man på sånt här från olika håll. Mammor har liksom ofta "äganderätten" till barn och jag kan ärligt känna igen mig själv där till viss del (nu är mina barn vuxna), men jag har nog mest retat mig på det tas för givet att man som mamma ska vara en bra förälder medan pappor kan bete sig lite hur som helst utan att nån reagerar nämnvärt.

Att det även är som du säjer är jag fullständigt övertygad om. Attityden utifrån är helt galen och jag förstår att inte alla pappor orkar fajtas mot den. Tyvärr. Många barn skulle må mycket bättre om papporna vore lika självklara i deras liv som vad mammorna är. Ibland är det mammorna som rår för att det inte är så, ibland är det papporna själva.

Oavsett anledning är det lika illa.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tant Grön - 17 februari 2018 09:55

Ja, så är det... och redan i höstas började 2018-års odlingssäsong med sådd av morots-, palsternacks- och rotpersiljefrön samt plantering av fyra sorters vitlök.     Nu i februari har sådderna fortsatt: brysselkål, basilika, rotselleri och stj...

Av Tant Grön - 11 juni 2017 07:26

Det är många plantor som ska ner, så det blev en planteringsrunda igår igen. Förra helgens planterade spetskål och grönkål blev attackerade av sniglar, men alla plantor har klarat sig - även de som blev ganska rejält avätna, så alla får stå kvar till...

Av Tant Grön - 4 juni 2017 10:53

Så har jag då planterat första omgången med kål, det är mycket plantor kvar så det gäller att ta det lite pö om pö...   I år valde jag att inte täcka med halm runt plantorna direkt, både för att ha bättre koll på om det blir snigelangrepp och på ...

Av Tant Grön - 20 maj 2017 07:21

Härom dagen fick vi behov av att kunna ställa ut småplantor utan att de skulle bli dränkta vid ev regnande... Vi funderade lite hit och dit och kom fram till en lysande idé: en enkel drivbänk av halmbalar och gamla fönster!   Det blev jättebra oc...

Av Tant Grön - 8 maj 2017 04:40

Härom helgen blev det potatisläggning! Sju olika sorter ā ett kilo plus några potatisar av en åttonde sort - vi är mycket spända på vad som blir av detta... Sorterna är från tidig till vinterpotatis, fasta och mjöliga, röda, lila, blå och 'vanlig' fä...

Translate

Fråga mig

11 besvarade frågor

Omröstning

Vad är viktigast rent konkret för dig när det gäller att skona miljön?
 Välja ekologiskt/KRAV när jag handlar mat.
 Åka tåg istället för flyg så ofta jag kan.
 Åka så lite bil som möjligt.
 Odla egna grönsaker utan konstgödning.
 Undvika allt som innehåller palmolja.
 Undvika alla sojaprodukter som inte är KRAV-märkta.
 Engagera mig i miljörörelsen.
 Vara medlem i WWF (World Wide Fond).
 Vara medlem i Greenpeace.
 Donera pengar till olika miljöprojekt.
 Välja att äta vegetarisk mat.
 Är det någon mening att göra något??
 Men... vem bryr sig???

Presentation


Tant Grön - filosoferar över ditt å datt!!

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3 4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14 15 16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Tant Grön - filosoferingar över ditt å datt! med Blogkeen
Följ Tant Grön - filosoferingar över ditt å datt! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se