Har i många år prenumererat på mail från Gunnar Lindgren, debattör och miljöforskare, och idag fick jag detta:
Ät mer mättat fett och bli friskare!
De kostråd som i många år propagerat för att undvika mättade fetter, visar sig i stället öka risken för ohälsa och sjukdom. Enligt min mening är det i grunden frågan om en ekonomisk strid på fettmarknaden mellan å ena sidan vegetabiliska fettindustrin (margarinindustrin) och å andra sidan mejeriindustrin. Den förra har ofta omättade fetter i sina råvaror, medan den senare har mättade fetter. Margarinindustrin har genom hård marknadsföring och t o m genom att avlöna expertis som arbetat för Livsmedelsverket fått allmänheten att tro att mättade fetter - dvs konkurrentens fetter - skall undvikas.
Här följer en sammanställning av olika exempel på förbättrad hälsa som sätts i samband med intag av mättade fetter. Det gäller:
- Förbättrar hjärthälsan
- Ger starkare benvävnad
- Förbättrar leverns funktion
- Förbättrar lungornas funktion
- Förbättrar hjärnans funktion
- Förbättrar nervsystemets funktion
- Förbättrar immunförsvarets funktion.
Läs mer HÄR (på Engelska)
gubbfan
24 september 2009 12:59
Jag undrar om man inte har missat en sida i den här debatten om mättat fett.
Många har inte råd med mättat fett t ex när man skall baka.
19-20 kronor kilot för vanligt margarin eller 51 kronor för det smör man hellre vill använda.
Självklart kan ingen vettig människa bre margarin (lätta, bekerell eller vad det nu heter) på smörgåsen och ingen vettig människa dricker vattenblandad mjölk eller äter mager ost. Men så kommer priset in och då kan det bli svårt.
http://gubbfan.bloggplatsen.se
Tant Grön
28 september 2009 08:42
Javisst, så är det säkert för många. Men andemeningen är ju ändå faktumet att skräcken för mättat fett är obefogad. Vi har ju under lång tid ändå blivit itutade att mättat fett är farligt och att vi ska äta vegetabiliskt fett istället och det är det som är så ruskigt, tycker jag.
Om man sen väljer att använda margarin när man bakar t ex, just för att det är billigare än smör, är upp till var och en.
pinkozzy
28 september 2009 19:05
Eftersom jag väger för mycket ( BMI ca 33 ) så läste jag lite på din blogg. Känner väl till viktväktarna, herbalife, GI, vegan m fl utan att prövat någon av dessa, med vad f-n är LCHF? De flesta röstar på något jag aldrig hört talas om. Frustrerande.
http://www.pinkozzy.bloggagratis.se
Tant Grön
28 september 2009 19:13
LCHF = low carbohydrates, high fat dvs lågkolhyratkost med hög andel fett.
http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/
Fantastiskt att du har missat LCHF :o) Inte illa menat men man kan ju säja att snacket om lågkolhydratkost finns överallt känns det som. Man plockar bort kolhydrater i sin kost, inte nödvändigtvis helt och hållet, men potatis, pasta, ris och bröd framför allt och självklart socker. Sen kan man i princip äta som vanligt fast med mer fett och då fullfeta produkter (inte light). Använd smör, grädde och annat fett å smaskigt i matlagningen... Många har gått ner med att äta så och många fortsätter med kosten därför att man mår bra dessutom. Jag själv kommer inte att återgå till konventionell kost igen - aldrig!!
Prova, är mitt tips!!