Tant Grön - filosoferingar över ditt å datt!

Direktlänk till inlägg 23 september 2009

Det kom ett mail!

Av Tant Grön - 23 september 2009 07:14

Har i många år prenumererat på mail från Gunnar Lindgren, debattör och miljöforskare, och idag fick jag detta:Ät mer mättat fett och bli friskare!

 
De kostråd som i många år propagerat för att undvika mättade fetter, visar sig i stället öka risken för ohälsa och sjukdom. Enligt min mening är det i grunden frågan om en ekonomisk strid på fettmarknaden mellan å ena sidan vegetabiliska fettindustrin (margarinindustrin) och å andra sidan mejeriindustrin. Den förra har ofta omättade fetter i sina råvaror, medan den senare har mättade fetter. Margarinindustrin har genom hård marknadsföring och t o m genom att avlöna expertis som arbetat för Livsmedelsverket fått allmänheten att tro att mättade fetter - dvs konkurrentens fetter -  skall undvikas.
 
Här följer en sammanställning av olika exempel på förbättrad hälsa som sätts i samband med intag av mättade fetter. Det gäller:
 
- Förbättrar hjärthälsan
 
- Ger starkare benvävnad
 
- Förbättrar leverns funktion
 
- Förbättrar lungornas funktion
 
- Förbättrar hjärnans funktion
 
- Förbättrar nervsystemets funktion
 
- Förbättrar immunförsvarets funktion.Läs mer HÄR (på Engelska)

 
ANNONS
 
gubbfan

gubbfan

24 september 2009 12:59

Jag undrar om man inte har missat en sida i den här debatten om mättat fett.
Många har inte råd med mättat fett t ex när man skall baka.
19-20 kronor kilot för vanligt margarin eller 51 kronor för det smör man hellre vill använda.
Självklart kan ingen vettig människa bre margarin (lätta, bekerell eller vad det nu heter) på smörgåsen och ingen vettig människa dricker vattenblandad mjölk eller äter mager ost. Men så kommer priset in och då kan det bli svårt.

http://gubbfan.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Tant Grön

28 september 2009 08:42

Javisst, så är det säkert för många. Men andemeningen är ju ändå faktumet att skräcken för mättat fett är obefogad. Vi har ju under lång tid ändå blivit itutade att mättat fett är farligt och att vi ska äta vegetabiliskt fett istället och det är det som är så ruskigt, tycker jag.

Om man sen väljer att använda margarin när man bakar t ex, just för att det är billigare än smör, är upp till var och en.

 
pinkozzy

pinkozzy

28 september 2009 19:05

Eftersom jag väger för mycket ( BMI ca 33 ) så läste jag lite på din blogg. Känner väl till viktväktarna, herbalife, GI, vegan m fl utan att prövat någon av dessa, med vad f-n är LCHF? De flesta röstar på något jag aldrig hört talas om. Frustrerande.

http://www.pinkozzy.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Tant Grön

28 september 2009 19:13

LCHF = low carbohydrates, high fat dvs lågkolhyratkost med hög andel fett.

http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/

Fantastiskt att du har missat LCHF :o) Inte illa menat men man kan ju säja att snacket om lågkolhydratkost finns överallt känns det som. Man plockar bort kolhydrater i sin kost, inte nödvändigtvis helt och hållet, men potatis, pasta, ris och bröd framför allt och självklart socker. Sen kan man i princip äta som vanligt fast med mer fett och då fullfeta produkter (inte light). Använd smör, grädde och annat fett å smaskigt i matlagningen... Många har gått ner med att äta så och många fortsätter med kosten därför att man mår bra dessutom. Jag själv kommer inte att återgå till konventionell kost igen - aldrig!!

Prova, är mitt tips!!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tant Grön - Lördag 17 feb 09:55

Ja, så är det... och redan i höstas började 2018-års odlingssäsong med sådd av morots-, palsternacks- och rotpersiljefrön samt plantering av fyra sorters vitlök.     Nu i februari har sådderna fortsatt: brysselkål, basilika, rotselleri och stj...

Av Tant Grön - 11 juni 2017 07:26

Det är många plantor som ska ner, så det blev en planteringsrunda igår igen. Förra helgens planterade spetskål och grönkål blev attackerade av sniglar, men alla plantor har klarat sig - även de som blev ganska rejält avätna, så alla får stå kvar till...

Av Tant Grön - 4 juni 2017 10:53

Så har jag då planterat första omgången med kål, det är mycket plantor kvar så det gäller att ta det lite pö om pö...   I år valde jag att inte täcka med halm runt plantorna direkt, både för att ha bättre koll på om det blir snigelangrepp och på ...

Av Tant Grön - 20 maj 2017 07:21

Härom dagen fick vi behov av att kunna ställa ut småplantor utan att de skulle bli dränkta vid ev regnande... Vi funderade lite hit och dit och kom fram till en lysande idé: en enkel drivbänk av halmbalar och gamla fönster!   Det blev jättebra oc...

Av Tant Grön - 8 maj 2017 04:40

Härom helgen blev det potatisläggning! Sju olika sorter ā ett kilo plus några potatisar av en åttonde sort - vi är mycket spända på vad som blir av detta... Sorterna är från tidig till vinterpotatis, fasta och mjöliga, röda, lila, blå och 'vanlig' fä...

Translate

Fråga mig

11 besvarade frågor

Omröstning

Vad är viktigast rent konkret för dig när det gäller att skona miljön?
 Välja ekologiskt/KRAV när jag handlar mat.
 Åka tåg istället för flyg så ofta jag kan.
 Åka så lite bil som möjligt.
 Odla egna grönsaker utan konstgödning.
 Undvika allt som innehåller palmolja.
 Undvika alla sojaprodukter som inte är KRAV-märkta.
 Engagera mig i miljörörelsen.
 Vara medlem i WWF (World Wide Fond).
 Vara medlem i Greenpeace.
 Donera pengar till olika miljöprojekt.
 Välja att äta vegetarisk mat.
 Är det någon mening att göra något??
 Men... vem bryr sig???

Presentation


Tant Grön - filosoferar över ditt å datt!!

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4 5 6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Tant Grön - filosoferingar över ditt å datt! med Blogkeen
Följ Tant Grön - filosoferingar över ditt å datt! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se