Tant Grön - filosoferingar över ditt å datt!

Direktlänk till inlägg 16 maj 2009

Hur få sig ett jobb??

Av Tant Grön - 16 maj 2009 11:43

Ja, jag börjar vekligen allvarigt bekymra mig för hur i hela världen jag ska få mig ett jobb igen!! Som person har jag svårt för att ge upp, känner sällan hopplöshet, men nu känns det faktiskt väldigt väldigt kört!


Eftersom jag jobbar inom trädgårdsyrket är våren den del av året när det finns flest jobb för mig att söka. Jag har sökt ganska många, över hela landet kan man säja, men icke ett napp. Trodde först att jag skulle ha chans till fast jobb där jag var förra sommaren, i Jämtland, men det jobbet gick till en annan tyvärr och av alla andra ansökningar jag har gjort har inget gett nåt resultat. Kan ju säja att jag är beredd att flytta, pendla och även bo dubbelt för att få ett jobb, inom rimlighetens gräns!!


Det känns inge vidare, kan jag säja...  Och jag är dödens trött på att söka jobb! Nästan som att det är det värsta av allt...


Att få sig nån utbildning är inte heller det lättaste, om man inte har råd att finansiera den själv. Sen är det ju frågan om vilken utbildning som skulle vara nåt att satsa på... Jag känner mig rätt i yrke redan, dessutom kräver dom flesta utbildningar att man pluggar i flera år - känns inte så intressant att vara närmare 60 innan man är färdigutbildad! En påbyggnad av nåt slag vore kanske bra, men sånt måste jag kosta på själv och då är det bara att glömma! 


Starta eget har jag funderat mycket på eftersom det är nåt jag verkligen skulle vilja. I fjol försökte jag ta över en handelsträdgård, men eftersom jag har min skuldsanering, dvs betalningsanmärkning, så är det kört när det gäller att låna pengar.  Återvändsgränd igen! Och att försöka smyga igång nåt när man har A-kassa kan vara rena katatrofen: ersättningen kan ryka direkt och det vågar jag inte riskera, eftersom jag är helt beroende av min egen inkomst (har ingen partner som tjänar pengar vill säja). 


Praktik för att få in en fot nånstan? Nja, nä det har jag testat flera gånger och det ger inte mycket. En gång blev jag till och med blåst på utlovat jobb!! Då hade jag tackat nej till två jobberbjudanden, så det kändes verkligen surt... Inte kunde facket göra nåt heller eftersom ägaren av företaget "sålde" röreslen till nån - förmodligen sin äkta hälft! 


Så... vad göra?? Ja, ärligt talat så vet jag inte. Jag har satsat så mycket krut genom åren, för att få mig ett stadigt jobb, men nu känns det som att jag har gett upp!  Det känns som att jag måste tänka på min egen hälsa - att söka jobb och ständigt få nej, tar på den mentala orken kan jag säja!! Nu skulle jag behöva ett trollspö, eller åtminstone nån bra kontakt!! Många jobbrekryteringar idag handlar ju om att ha kontakter... 


Sen vet jag inte om åldern gör sitt till? Man är dyrare för arbetsgivaren... Det går inte att behandla en hur som helst eftersom man vet sina rättigheter osv... Man är inte lika formbar som en yngre person...  Kanske att man har en utbildning som börjar kännas gammal... Kan det vara så?


Att jobba gratis som frivilligarbetare intresserar inte mig, det känns som straffarbete om man inte känner att man själv vill göra det. Om jag ska jobba vill jag ha en riktig lön, semester, övertidsersättning osv osv och inte samma låga ersättning som när jag är arbetssökande. Dessutom ska syftet vara att få ett fast jobb (så fast som jobb nu kan vara i dagens läge vill säja).


Det finns säkert många i samma sits som jag - jag har själv träffat ett antal genom åren. Ibland funderar jag på om det vore idé att starta nåt nätverk för människor i samma sits - långtidsarbetslösa som börjar ha åldern emot sig... Kanske kan man hjälpa varann på nåt vis?


Nån som har ett trollspö???


 
ANNONS
 
Ulla

Ulla

16 maj 2009 12:32

Hihihi... nej tvärtom. Ekorren fotade jag på baksidan av min mans hus i England och så monterade jag den såhär.
Här är sidan jag använde mig utav: http://photomontager.com/
Det är en gratis-sida, så gå in och lek lite med dina bilder.
Kram

http://ladyinblue.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Tant Grön

16 maj 2009 12:35

Ah, du har fuskat!! :o)

Min katt är däremot en äkta fan av naturprogram, alldeles på riktigt!! Läs gärna om Mammas nya kille, så ser du...

 
Inger

Inger

16 maj 2009 13:06

Jag behöver hundvakt några dagar :O) Ja du, hur i hela fridens dagar ska man kunna få jobb i dagar som dessa när man nått den gyllene medelåldern, inte lätt.
Ha en skön helg
Kram Inger

http://beardrex.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Tant Grön

16 maj 2009 13:14

Jadu Inger, det är ju inte sysselsättning som är största problemet - nog kan jag hålla mig sysselsatt. Problemet är ju att lösa försörjningen...

Du känner ingen rik singelman?? ;o)

Ha en skön helg ni också!! Kram från lilleman å mig

 
Kvasthilda

Kvasthilda

16 maj 2009 14:43

Mina trollspön funkar inte, annars hade jag viftat med det för länge sen. Har själv befunnit mig precis där du är, men är nu anställd och har utbildningen med lön. Känns kanon! Har tur som bor just där jag gör, för andra av mina klasskamrater har tappat sina jobb. LKAB behöver alla malmtågsförare de har kontrakt på.
Det är mentalt slutköreri att söka jobb efter jobb efter jobb som sen går till nån yngre förmåga. Man känner pensionen närmar sig med stormsteg. usch o FY.
LYCKA TILL med jobbsökeriet!

{Kramar}

http://malmdamm.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Tant Grön

16 maj 2009 14:55

Tack snälla Hilda!! :o) Synd att dina trollspön inte funkar... inte mina heller... The Magic is gone!

Skönt att det har ordnat sig för dig - jag önskar många gånger att jag varit minst 15 år yngre, då hade en utbildning lönat sig! Det är inge fel på viljan här, men man blir trött när det inte händer nåt... som du säjer: mentalt slutköreri! Och inte får man nåt vidare hjälp hos AF heller, det är mest kontroll.

Men det ska väl ordna sig nån gång...

 
Gammelsmurfen

Gammelsmurfen

17 maj 2009 09:36

I min kommun har man anställt ett antal "jobsökarcoacher". Är man lite äldre kan det vara knepigt att veta hur och vad man skall skriva/säga/påtala om sig själv. I lokaltidningen nämns om en som efter 40 år på samma arbetsplats, blev övertalig.Efter ett år som arbetslös, fick han coachning och efter 1 månad en praktikplats...

Praktikplatser har jag erfarenhet av, men inom vården ger det inga jobb. Inte när det skärs inom kommuneran

http://gammelsmurfen.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Tant Grön

17 maj 2009 14:41

Vi har också jobbcoacher här, men det känns inte som att det skulle ge mig nåt. Dom kan ändå inte göra nåt konkret som t ex bevilja en utbildning, som inte min handläggare kan göra. Jag fick frågan hos AF häromdan, av min handläggare, om jag var intresserad av att få träffa en jobbcoach, men även han höll med om att det inte är nåt för mig. Jag är så framåt själv och en jobbcoach kan ju inte trolla fram jobb som inte finns.

När det gäller tidningsartiklar tar man bara fram dom som det gått bra för, aldrig alla som går år ut och år in utan att få nåt jobb än vad dom gör.

Praktikplatser ger sällan jobb, ofta blir folk utnyttjade istället. Fast om man vill testa ett nytt yrke kan det ju vara bra med praktik.

Pratade med en väninna idag, hon är lite äldre än jag och har haft jobb på lönebidrag i snart ett år. Hon får ingen fortsatt anställning och har känt sig enbart utnyttjad, dessutom är hon tillbaka på ruta ett när jobbet är slut dvs hon har inte fått nån ny A-kasseperiod utan kommer att hamna i JOBen igen. Egentligen borde alla som är 55 och äldre kunna välja att ta pension, eftersom det är så enormt svårt att få jobb när man kommit upp i den åldern. Man ska ju ändå ha nån form av ersättning och den som får jobb kan ju jobba. I vår ålder har vi ju ofta jobbat sen unga år - själv började jag när jag var 15 med sommarjobb och förutom några års studier har jag jobbat sen dess. (Många unga idag får inga vettiga anställningar förrän dom är 25 och äldre...) Därför känns det som att man har gjort rätt för sig för länge sen! När det dessutom är så svårt att få jobb, blir det fruktansvärt stressigt att ha AF och A-kassan flåsandes i ryggen, för att ha sin försörjning.

Och inte är det oss femtitalister man anställer när konjunkturen vänder... då är vi nästan pensionsmässiga.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tant Grön - 17 februari 2018 09:55

Ja, så är det... och redan i höstas började 2018-års odlingssäsong med sådd av morots-, palsternacks- och rotpersiljefrön samt plantering av fyra sorters vitlök.     Nu i februari har sådderna fortsatt: brysselkål, basilika, rotselleri och stj...

Av Tant Grön - 11 juni 2017 07:26

Det är många plantor som ska ner, så det blev en planteringsrunda igår igen. Förra helgens planterade spetskål och grönkål blev attackerade av sniglar, men alla plantor har klarat sig - även de som blev ganska rejält avätna, så alla får stå kvar till...

Av Tant Grön - 4 juni 2017 10:53

Så har jag då planterat första omgången med kål, det är mycket plantor kvar så det gäller att ta det lite pö om pö...   I år valde jag att inte täcka med halm runt plantorna direkt, både för att ha bättre koll på om det blir snigelangrepp och på ...

Av Tant Grön - 20 maj 2017 07:21

Härom dagen fick vi behov av att kunna ställa ut småplantor utan att de skulle bli dränkta vid ev regnande... Vi funderade lite hit och dit och kom fram till en lysande idé: en enkel drivbänk av halmbalar och gamla fönster!   Det blev jättebra oc...

Av Tant Grön - 8 maj 2017 04:40

Härom helgen blev det potatisläggning! Sju olika sorter ā ett kilo plus några potatisar av en åttonde sort - vi är mycket spända på vad som blir av detta... Sorterna är från tidig till vinterpotatis, fasta och mjöliga, röda, lila, blå och 'vanlig' fä...

Translate

Fråga mig

11 besvarade frågor

Omröstning

Vad är viktigast rent konkret för dig när det gäller att skona miljön?
 Välja ekologiskt/KRAV när jag handlar mat.
 Åka tåg istället för flyg så ofta jag kan.
 Åka så lite bil som möjligt.
 Odla egna grönsaker utan konstgödning.
 Undvika allt som innehåller palmolja.
 Undvika alla sojaprodukter som inte är KRAV-märkta.
 Engagera mig i miljörörelsen.
 Vara medlem i WWF (World Wide Fond).
 Vara medlem i Greenpeace.
 Donera pengar till olika miljöprojekt.
 Välja att äta vegetarisk mat.
 Är det någon mening att göra något??
 Men... vem bryr sig???

Presentation


Tant Grön - filosoferar över ditt å datt!!

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Tant Grön - filosoferingar över ditt å datt! med Blogkeen
Följ Tant Grön - filosoferingar över ditt å datt! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se