Tant Grön filosoferar över ditt å datt!

Alla inlägg under februari 2009

Av Tant Grön - 25 februari 2009 15:59

Jajjemän, idag har jag fyndat på second hand... vi har en liten butik här i stan där man säljer kläder framför allt och det är alltid fina kläder, till MYCKET låga priser!


Dagens ämne: second hand!


Alla kläder är dessutom i god kvalité och alla storlekar, även ytterkläder. Idag fick jag tag på en jättefin jacka för 50 kr, två sköna skjortblusar för 30 kr/st och en tröja för 20 kr - helt otroligt!! När man tröttnar på kläderna kan man lämna tillbaka dom så kan butiken sälja dom en gång till...


Kan berätta att till studenten fick min yngste son tag på två fina kostymer för 100 kr/st och skjortor för 40 kr/st... Naturligtvis har man inte alltid tur att hitta nåt där: allt hänger ju på vad som är inlämnat, men det går absolut att göra fynd!


Dessutom kan jag tänka längre än så... För det första så har några personer jobb tack vare den här hanteringen att ta hand om alla inlämnade kläder. Dessutom går en viss del av intäkterna till en hjälporganisation och förutom det blir det mindre som ska till soptippen!  Man kan därutöver få tag i kläder som inte finns i butiker idag, om man nu känner för det... 


När jag är i Umeå blir det alltid en tur till Myrorna. Jag tycker om att gå där och kika - oftast hittar jag nåt som jag köper för några tior. Några keramikföremål har hamnat i min ägo, ofta ovanliga grejer som jag använder här hemma (alltså inget krafs som bara hamnar i nåt skåp). På Myrorna har dom väldigt mycket grejer, men jag kan tycka att dom ofta har liiiite väl höga priser tyvärr. Speciellt på kläderna... Folk skulle nog handla mer om det vore lägre priser: man vill inte betala så mycket för begagnade kläder kan jag tycka, då köper jag hellre nya. 


I Sundsvall finns Fyndlagret och det är också en väldigt bra second hand-butik, dessutom har dom bra priser kan jag tycka. Man kan göra fynd där, verkligen.  Där har dom dock inga kläder men väldigt mycket prylar av alla slag, tavlor i mängder och möbler med tillbehör.


Annars är jag inte så jätteförtjust i direkta loppisar, jag vill att det ska vara bra ordning och bra grejer fast det är begagnat.  Men själva idén gillar jag - just detta att återanvända helt riktiga grejer istället för att kasta på soptippen! Jag läste nyligen att second hand-försäljningen ökar nu när många fått det sämre ställt pga arbetslöshet bland annat - inget ont som inte har nåt gott med sig!! 


Brukar DU handla på second hand?

Av Tant Grön - 25 februari 2009 10:21

Idag har jag lärt mig detta:


  • att fyraåringar ställer i snitt 400 frågor om dagen, enl forskning utförd i USA
(Källa: Illustrerad Vetenskap)
Av Tant Grön - 23 februari 2009 07:31

Ja, så var det dags att skriva lite om pragmatikern... denna personlighet som jag, enligt en seriöst framtagen test vid Umeå universitet, har begåvats med.


Dagens ämne: pragmatikern i mig...


Enligt testet är en pragmatiker en anpassningsbar handlingmänniska med både fötterna på jorden, som trivs bäst när han/hon får träffa många olika människor. Detta stämmer exakt på mig! När jag var barn gick jag på tältmöten och andra möten enbart för att få vara bland folk... jo, det är helt sant! Och mina jobb har varit bland människor, allra helst många olika hela tiden - blir uttråkad om jag trampar runt bland samma personer hela tiden, därför har praktiska serviceyrken fallit mig på läppen.


Dessutom deltar en pragmatiker till 100 % i allt som händer här och nu, uppfattar riktligt med detaljer i omgivningen, har lätt för att komma ihåg saker och ting. En pragmatiker brukar inte köra huvudet i väggen utan hittar realistiska vägar. Man uppfattas som en pålitlig och effektiv person och är smidig i kontakter med andra. Som pragmatiker är man tålmodig och är lätt att ha göra med, men i de små sammanhangen kan man ha en viss stelhet och okänslighet i förhållande till andra människor. Det här stämmer också helt in på mig som person...


Däremot kan man som pragmatiker känna en viss obeslutsamhet, särskilt när man inte har tillräckligt med fakta att grunda sina beslut på, och man är snarare konservativ än radikal. Ens kritiska omdömen är ofta rättvisa och väl genomtänkta, men att de kan emellanåt uppfattas som taktlösa och personliga. Som pragmatiker vill man gärna hitta den objektiva sanningen och kunna förklara saker och ting. Jag är en pragmatiker, absolut!!


En pragmatiker kan dock upplevas som mycket inskränkt och konservativ och näst intill omöjlig att påverka.  Joda, det där känner jag igen...


En pragmatisk människa går främst på sinnesintryck, därefter på tanke... känsla kommer efter det och sist intuition! Jag är en rätt utpräglad pragmatiker enl testet dvs mina värden ligger ganska högt på dom punkter som stämmer in för pragmatiktern. 


Enligt testet finns det 16 olika personligheter: förutom pragmatikern finns det praktikern, realisten, vårdaren, idésprutan, kluringen, säljaren, drömmaren, organisatören, ugglan, producenten, professorn, kamraten, idealisten, fixaren och lyssnaren.


Sen kan man ju fundera på vilken betydelse ett sånt här test har, men faktum är att jag tyckte det var väldigt bra att få sätta fingret på "varför" jag är som jag är.  Typiskt pragmatikern, skulle jag vilja påstå!!  Därutöver kan jag tycka att det kan vara bra att ha lite hum om vilka drag som är utpräglade hos en, för att kanske kunna hitta rätt yrke t ex...


Vilken personlighet tror DU att DU är?? 

Av Tant Grön - 22 februari 2009 19:46

Idag har jag lärt mig detta:

  • att man verkligen ALDRIG kan upphöra att förvånas över hur ”folk” beter sig
Av Tant Grön - 21 februari 2009 13:24


Idag har jag lärt mig detta:


  • att allt som står på Internet är sant!! ??

Källa: yttermera

  • att män inte inleder ett seriöst förhållande med kvinnor de åtrår!! ?? (kommentera gärna!)

Av Tant Grön - 21 februari 2009 10:52

Fick tips om en ljudbok som heter just "Hångla mer", författad och läst av Klas Hallberg. Det låter väl trevligt? Att hångla mer... Hm?


Dagens ämne: hångla mer!!


Mm... fast han menar inte egentligen att man ska HÅNGLA mer i ordets rätta bemärkelse. Det är mer att man borde ge sig HÄN mycket mer i alla avseenden i livet - på jobbet, hemma, med barnen, med sig själv... Att vara kritisk mot både det ena och andra och verkligen känna efter vad DU tycker själv och agera utifrån det... Att bilda din EGEN uppfattning om saker och ting istället för att följa den stora massan...


Att vara osorterad och uttrycksfull, som han säjer i ett avsnitt!!


Ett kapitel handlar om all reklam som väller över oss och framför allt all sexuell reklam. Han hade en dag räknat hur många gånger han utsattes för sexuellt influerad reklam dvs halvnakna, unga välsvarvade och silikonpumpade tjejer, under EN dag i en storstad. 200 gånger kom han fram till... Frågan är hur det påverkar oss människor att 200 gånger per dag, år ut och år in bli pådyvlad dylik reklam?? Många vill väl inte tro att man påverkas, men det är precis det vi gör, vare sig vi vill eller inte.


När man dessutom tänker på alla musikvideos som visas blir det ännu värre... Klart att man påverkas!!


Frågan är: vad kan man göra åt det? Man kan ju börja med att vara lite kritisk till själva fenomenet.  Det är en god början...


Läs eller lyssna även på boken, är mitt tips! 

 

Är DU kritisk till det som väller över dig via reklam och TV?


Av Tant Grön - 21 februari 2009 07:46

En del människor är rädda för att misslyckas... För såna (och självklart alla andra) kan det vara bra att tänka på detta:


Vi samlar mer vishet från misslyckanden än från framgång!!

Av Tant Grön - 20 februari 2009 17:36

Man brukar ju säja att man lär så länge man lever, men jag skulle vilja vända på det och säja att man lever så länge man lär!


Idag börjar jag en ny kategori där jag varje dag kommer att skriva in MINST en ny kunskap... Jag ska lära mig nåt nytt varje dag alltså... Kan det funka?? Jag gör ett försök...


Idag har jag lärt mig detta:

  • det tar en timme att byta vindruta på en bil

Translate

Fråga mig

13 besvarade frågor

Omröstning

Vad är viktigast rent konkret för dig när det gäller att skona miljön?
 Välja ekologiskt/KRAV när jag handlar mat.
 Åka tåg istället för flyg så ofta jag kan.
 Åka så lite bil som möjligt.
 Odla egna grönsaker utan konstgödning.
 Undvika allt som innehåller palmolja.
 Undvika alla sojaprodukter som inte är KRAV-märkta.
 Engagera mig i miljörörelsen.
 Vara medlem i WWF (World Wide Fond).
 Vara medlem i Greenpeace.
 Donera pengar till olika miljöprojekt.
 Välja att äta vegetarisk mat.
 Är det någon mening att göra något??
 Men... vem bryr sig???

Presentation


Tant Grön filosoferar över ditt å datt!!

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12 13
14
15
16
17
18
19 20 21 22
23
24
25 26 27 28
<<< Februari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards