Tant Grön filosoferar över ditt å datt!

Direktlänk till inlägg 26 april 2008

Trädgårdssnack!

Av Tant Grön - 26 april 2008 08:00

Så är det då helg IGEN!! Fast för mig som ännu är icke anställd är det inte så stor skillnad på vardag och helg… men det kommer, det kommer! Idag tänkte faktiskt göra rätt för mitt bloggnamn: Tant Grön! Ja, just det… jag ska prata TRÄDGÅRD med er!

Dagens ämne: trädgårdssnack!


Antagligen är det full fart nu i många trädgårdar. Folk irrar runt med sekatörer och spadar, grepar och skottkärror! Risk finns för att man går för hårt fram faktiskt - om man ger sig på beskärning åtminstone, därför ska jag ge lite råd om hur man går tillväga, vad man ska tänka på och vad man INTE ska göra på våren!


Krattning hoppar jag över – bara att kratta på gott folk!


Flyttning av perenner kan jag ge lite råd om: det man ska tänka på är att vårblommande perenner INTE ska flyttas på våren om man vill att dom ska blomma. Såna perenner flyttar man på sensommaren/hösten. F ö är hösten ofta den bästa tiden att flytta perenner, buskar och träd. Då är dom redan på G när våren kommer och slipper störas när växtkraften är som värst.


Beskärning av buskar och träd: det man måste veta är HUR buskarna och träden ska beskäras.

En del buskar kan man kapa ner jäms med marken nån gång emellanåt (några år emellan alltså). Andra buskar ska man klippa ur dvs klippa bort gamla grenar nere vid basen. Vissa buskar kan man göra både ock: alltså klippa ner helt vissa år och klippa ur andra år.


När det gäller träd ska man tänka på vilka som INTE ska beskäras på våren: alla ”blödande” träd bl a alla stenfruktträd (plommon, körsbär). Risk finns att träden ”förblöder” alltså savar ihjäl sig! Samma gäller för björk och lönn!


Äppelträd kan man beskära på våren, men det blir ofta bättre att beskära under perioden juli-september, den s k JAS-perioden! Beskär man äppelträd på våren, speciellt äldre träd, har dom en tendens att skjuta vattenskott hur mycket som helst, eftersom trädet är fullständigt programmerad på att växa allt det förmår. Endera kan man göra en lite beskärning på våren och en större på sensommaren eller så tar man allt under JAS-perioden. Allra bäst är att anlita proffshjälp till äppelträd, speciellt om det är mycket som ska bort. Annars är regeln att alla inåtgående grenar tas bort, helst innan dom är för grova… alla grenar som korsar varandra ska bort – åtminstone den ena grenen. Ett gammalt riktmått är: man ska kunna kasta en hatt genom trädkronan!

Bäst är naturligtvis att hålla efter äppelträdet redan från början, sen man planterat det. Se till att trädet grundbeskärs redan i plantskolan/handelsträdgården när det inhandlas.


Rosor är ett kapitel för sig när det gäller beskärning. Ofta tar man reda på sånt där man köper rosen, men för dom rosor som ska beskäras finns en gammal grundregel som funkar än: det görs när björkens blad är som musöron!


Den som vill veta vad dom gäller för buskar och träd kan höra av sig, alltså om ’vilka’ och ’hur’.


Gödsling: när det går att gräva i jorden så kan man gödsla en första vända. För perenner är kogödsel en bra grundgödsel, även för buskar och träd. Sen kan man göra en påfyllning i juni/juli (men inte senare) och man kan då använda t ex Algomin som är jättebra och finns anpassad till olika växttyper. Varför man inte ska gödsla för sent på sommaren är därför att växterna inte behöver (framför allt) mer Kväve den tiden. Ger man Kväve för sent på säsongen kan växterna får problem med ”invintringen”, eftersom man då sätter fart på växtligheten igen när växterna egentligen ska ”ställa in sig” för höst och vinter. Det är från början av växtsäsongen som dom behöver mest näring - ganska logiskt eller hur?


Även gräsmattan behöver gödsel och gärna kalk på våren – Algomin finns för gräsmattor! Helt perfekt och funkar jättebra. Pelleterat gödning som är lätt att sprida, helst när det regnar eller åtminstone strax efter. Har man problem med mossa beror det på näringsbrist i gräsmattan, eller rättare sagt lågt pH-värde, men det hänger ihop. Om pH-värdet är lågt spelar det ingen roll hur man än gödslar, därför måste det till kalk. Mossrivare måste till ibland, om det är väldigt mycket mossa, men man kan mota Olle i grinden genom att gödsla varje år. Speciellt på ställen där mossan har en tendens att vandra in, ofta på skuggiga ställen.


För mig är det självklart att använda naturgödsel, absolut inte konstgödsel. Blå Korn är dödskallemärkt i mina ögon :o) Fy fy, för att använda sånt när det finns Algomin…


Har jag glömt nåt? Fråga i så fall!!


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tant Grön - Fredag 9 feb 12:08

En intressant intervju för den som har tid och lust. Det kan vara vettigt att höra vad Putin har att säja och läs gärna även kommentarerna till videon. Får hoppas att den får ligga kvar annars finns den även på Rumble.   Tucker Carlson Interviews...

Av Tant Grön - Tisdag 6 feb 08:47

Vi har ju överlag blivit itutade att grönsaker, frukt och bär, rotsaker osv är bra för oss människor för att vi ska få i oss tillräckligt med näring, fibrer osv. Faktum är att väldigt många växter av allehanda slag är giftiga. Alla Solanumväxter är e...

Av Tant Grön - Tisdag 6 feb 06:11


Belgiens bönder trappar upp protesterna!      Dramatic Scenes At EU Parliament      ...

Av Tant Grön - Måndag 5 feb 20:04


Izabela om bondeprotesterna runt om i Europa (utom i Sverige!): No Farmers - No Food - No Future     Farmer's protest in Europe - CNN     ...

Av Tant Grön - Lördag 3 feb 05:50


I denna video pratar Izabela om krigen under jorden, i tunnlar som finns överallt på vår Jord och som många har pratat om under flera år nu. När det gäller tunnlar under haven som kanske känns helt omöjligt att tro på, får man tänka att för många tus...

Translate

Fråga mig

13 besvarade frågor

Omröstning

Vad är viktigast rent konkret för dig när det gäller att skona miljön?
 Välja ekologiskt/KRAV när jag handlar mat.
 Åka tåg istället för flyg så ofta jag kan.
 Åka så lite bil som möjligt.
 Odla egna grönsaker utan konstgödning.
 Undvika allt som innehåller palmolja.
 Undvika alla sojaprodukter som inte är KRAV-märkta.
 Engagera mig i miljörörelsen.
 Vara medlem i WWF (World Wide Fond).
 Vara medlem i Greenpeace.
 Donera pengar till olika miljöprojekt.
 Välja att äta vegetarisk mat.
 Är det någon mening att göra något??
 Men... vem bryr sig???

Presentation


Tant Grön filosoferar över ditt å datt!!

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28
29
30
<<< April 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards